Annons
Baserat på pressmeddelande
Provtagning för covid-19. Pressbild: Region Västerbotten

Covid-19 i Västerbotten: Ännu ett rekord i antal nya fall – över 1 500 nya i Skellefteå • Stort mörkertal

NYHETER Förra veckan slogs återigen rekord i antal smittade med 4 958 nya bekräftade fall i länet. Siffrorna ska tolkas med försiktighet, då mörkertalet tros vara stort på grund av begränsad testkapacitet och att många testar sig med antigentester, så kallade snabbtester. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Över 18 000 tester analyserades förra veckan, vilket är över 900 fler än under veckan innan. Andelen smittade bland de som testar sig stiger och nästan en tredjedel, 27 procent, av testerna var positiva. Omikron är den virusvariant som dominerar i länet.

– Smittspridningen ökar i alla åldersgrupper, men allra mest bland barn och unga. För att minska risken för smittspridning i förskola och skola är det fortsatt mycket viktigt att barn och unga är hemma vid symtom och provtas om de inte kan studera hemifrån. Provtagning rekommenderas från sex år, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

Smittspridningen är mycket hög i hela länet. Under förra veckan testade 2 790 positivt i Umeområdet, 1 522 i Skellefteområdet och 409 i södra Lappland.

Annons

Smittan ökar mest i åldersgruppen 0–19 år, men ökningen syns i alla åldersgrupper. Smittspridningen sker som tidigare huvudsakligen i sociala sammanhang, i skolan, på arbetsplatser, inom familjen och i samband med resor.

Fortsatt begränsad kapacitet

Det är fortfarande många som vill testa sig för covid-19, men alla kommer inte kunna provtas med PCR-tester då testkapaciteten är begränsad.

– Maxkapaciteten för egentester överskreds för tredje veckan i rad och utlämningen av självtester fick stänga i slutet av förra veckan i både Skellefteå och Umeå. Därför måste siffrorna över antalet bekräftade fall tolkas med försiktighet. Antalet positiva är sannolikt större än vad siffrorna visar, säger Gunilla Persson.

Annons

Tillfälliga rekommendationer för provtagning gäller för allmänheten. Personer med symtom som inte kan arbeta eller studera hemifrån prioriteras. Personal inom vård och omsorg är högst prioriterade och för dem gäller särskilda provtagningsrutiner.

Aktuella rekommendationer om egenprovtagning finns på webbplatsen 1177.se.

Vissa undantas från karantän

Frånvaron är mycket hög i många personalgrupper. För att samhällsviktiga verksamheter ska klara sina uppdrag har Folkhälsomyndigheten gjort vissa justeringar i förhållningsregler och rekommendationer, för provtagning och återgång till arbete och skola, som gäller från och med den 21 januari.

Annons

– Vissa grupper undantas från regeln att stanna hemma om någon i hushållet är sjuk, men det är viktigt att komma ihåg att detta endast gäller jobb och skola. Den som har en sjuk familjemedlem ska fortfarande vara försiktig och avstå fritidsaktiviteter och sociala kontakter. Har man möjlighet ska man jobba hemma, säger Gunilla Persson i pressmeddelandet.

Följ råden och boka tredje dos

Regionen betonar att det är fortsatt viktigt att alla tar ansvar och följer de rekommendationer som gäller, samt bokar tid för vaccination. 92 procent av alla länsbor över tolv år har fått en vaccindos och 90 procent har fått två. 45 procent av alla över 18 år har även fått en påfyllnadsdos – men fler behöver boka tid.

Alla som är 18 år eller äldre kan boka tid för påfyllnadsdosen. De lediga tiderna som går att boka i Västerbotten går att hitta här.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons