Annons
Martin Hedqvist vid Sparbanksstiftelsen Norrland, Lisa Nilsson vid Guldstadens tjejjour, Saara Hermansson samt Catarina Lidman vid Swedbank. Foto: Pressbild

Ideella krafter hyllas: Tjejjouren i Skellefteå en av årets stipendiater – ”Visar att det vi gör uppskattas”

NYHETER Guldstadens tjejjour i Skellefteå hyllas för sitt ideella arbete tillsammans med Saara Hermansson i Jokkmokk. Båda blir mottagare av Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium till unga ideella krafter i länet: "Är precis det vi söker i våra stipendiater"

Annons

Guldstadens tjejjour erbjuder samtalsstöd, råd och peppning till tjejer som mår dåligt eller bara vill prata. De startade under 2014 och är en del av Guldstadens kvinnojour.

Jourens största verksamhet är en stödchatt som är öppen varje onsdagskväll och en lördagskväll i månaden, dit tjejer från hela landet kan vända sig. De samverkar också med skolor och fritidsgårdar. Nu står det klart att jouren får ett av årets stipendium – som delas ut till unga ideella krafter som har modet och drivkraften att göra skillnad.

– Jag är så rörd och ödmjuk inför den här nomineringen. Det visar att det vi gör uppskattas och det behöver vi särskilt efter två tuffa år med pandemi. Engagemanget för den verksamhet vi bedriver har sviktat lite när vi inte kunnat ses som vi brukar eller besöka skolor och fritidsgårdar. Det här blev som en boost av engagemanget för alla i föreningen, även för mig, säger ordförande Agnes Lundmark i ett pressutskick.

Annons

Även Saara Hermansson, årets andra stipendiat, är mycket glad. Hon beskrivs som en förebild för många samer, i Västerbotten och hela Sápmi, som sprider såväl den samiska slöjdtraditionen som språket vidare. Samtidigt som hon vågar utmana den samiska musikkulturen. År 2019 vann hon Sámi Grand Prix med en egenskriven låt.

– Att värna om den samiska kulturen och att föra den vidare ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Den här utmärkelsen känns ärofylld och bevisar att det jag gör ger resultat, att det finns människor som blir positivt påverkade av det. Att få göra något som varit svårt för en själv att gå igenom, och att det kan ge glädje åt andra och göra det lättare för andra att göra den resa jag har gjort betyder väldigt mycket, säger hon.

Annons

Det är sjätte året som Sparbanksstiftelsen Norrland delar ut stipendiet. Mottagarna får nu 15 000 kronor vardera, där medlen kommer från Swedbanks aktieutdelning.

– Det engagemang och driv som Saara och jourtjejerna uppvisar, och deras vilja att göra skillnad för sina medmänniskor, är precis det vi söker i våra stipendiater, säger Johan Duvdahl, ordförande i Sparbanksstiftelsen Norrland, i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons