Annons
Baserat på pressmeddelande
Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten. Foto: Linn Johansson / Pexels

Smittan ökar något i länet – flest fall bland yngre och ovaccinerade: ”Sprids även mycket förkylningar”

NYHETER Förra veckan ökade smittan något i Västerbotten. Flest smittade finns bland yngre och ovaccinerade. Från och med nu kan personer som har hemtjänst eller är födda 1941 eller tidigare boka tid för en tredje dos. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Antalet analyserade covid-prover ökade till 6 448 under vecka 41, jämfört med 5 788 under vecka 40. 186 tester var positiva – en liten ökning jämfört med veckan innan.

– Det märks att det, utöver covid-19, även sprids mycket förkylningar just nu. Då är det jätteviktigt att du som har symtom stannar hemma och ser till att provta dig för covid-19. Region Västerbotten har hög provtagningskapacitet och du får ditt provsvar inom två dygn, förklarar Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i regionen.

Flest fall finns fortsatt i Umeområdet, där 135 tester var positiva. 47 fall noterades i Skellefteområdet och fyra i södra Lappland. Smittspridningen sker huvudsakligen i sociala sammanhang, vid fritidsaktiviteter, i skolor, på arbetsplatser och i familjen.

Vikten av vaccination

Smittspårningen visar att många av de smittade är ovaccinerade. Det märks även då flest fall finns bland barn och ungdomar, där de flesta inte kunnat vaccinera sig än.

Annons

– Vaccinationer för 12- till 15-åringar startade under förra veckan, så det är för tidigt att se någon effekt av dessa. Det kommer att ta ett tag innan alla som vill vaccinera sig i den här åldersgruppen är fullvaccinerade, förklarar Gunilla Persson i utskicket.

Regionen skriver att vaccinationstäckningen också behöver öka i gruppen 18–39 år.

– Många personer i den här åldersgruppen har haft covid-19, och tänker kanske att de inte behöver vaccinera sig. Du som inte är fullvaccinerad behöver fortfarande hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka. Det gäller även om du har haft sjukdomen, säger Gunilla Persson.

Annons

Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för de som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig. Det finns både lediga tider och alternativ med drop in-vaccination.

Dos tre-bokning öppen

Från och med nu kan personer som är födda 1941 eller tidigare samt personer med hemtjänst boka tid för sin tredje dos. De som är födda 1941 eller tidigare kan boka tid genom att logga in på 1177.se eller genom att ringa en hälsocentral. Personerna med hemtjänst, som är födda senare än 1941, behöver ringa en hälsocentral för att boka.

– Vi har kommit en bra bit med den tredje dosen för boende på SÄBO och personer med hemsjukvård, så nu är det dags för resten som ska erbjudas dos tre i nuläget. Vi kommer inte att skicka ut ett brev till dessa grupper, utan det är fritt fram att boka en tid från och med idag, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i regionen.

Annons

Paus av Moderna-vaccin

Vaccinet Spikevax från Moderna är fortsatt pausat för de födda 1991 eller senare. De som hör till den här åldersgruppen och som har fått en första dos av detta vaccin får sina tider avbokade. De som inte har hört något från sin hälsocentral senast dagen innan den bokade tiden kan ringa till hälsocentralen. Andra behöver inte göra något.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons