Annons
UngHästen, fr v: David Åkerlund, Linda Gustafsson, NIls Lundqvist, Niklas Larsson Lirell, Firelle Najjar, William Beijer och Malin Lundqvist. Foto: Jonas Lundqvist.

UngHästen vinner fint pris av Rädda Barnen: ”Att kämpa för barns rätt är precis vad vi vill”

NYHETER Under mer än 20 år har Västerbottensteaterns ungdomsavdelning UngHästen arbetat med teater som pedagogiskt verktyg för att hjälpa unga att prata om svåra frågor. Det uppmärksammas nu av Rädda Barnen som i samarbete med Länsförsäkringar tilldelat UngHästen priset som Årets barnrättskämpe 2021.

Annons

I motiveringen sägs bland annat om UngHästens arbete att ”detta kulturella inslag har skapat ett tryggt forum för ungdomar att samtala om bland annat sex, mobbning och suicid”. UngHästens avdelningschef Malin Lundqvist känner sig starkt berörd av utmärkelsen:

– Jag blev otroligt stolt och rörd när Mats Brännström på Rädda Barnen ringde mig och berättade att vi fått detta fina pris. Det betyder mycket för oss på UngHästen. Tack! Att kämpa för barns rätt är precis vad vi vill göra, så vi ska fortsätta kämpa för varenda unge, vi lovar!

Svåra frågor

Pristagaren utses genom ett öppet nomineringsförfarande och delas ut till den eller de som på ett tydligt sätt har visat att det går att förändra vardagen till det bättre för barn och unga. Urvalet var svårt enligt Mats Brännström, tf distriktsordförande för Rädda Barnen Västerbotten.

Annons

– Det finns många som gör ett jätteviktigt och bra arbete i kampen för barnens rätt, men vi kände att UngHästen var värda att uppmärksammas för sitt arbete att med teater som pedagogisk metod ge unga möjligheter att prata om svåra frågor.

Skänker prispengarna

Priset delades under fredagen ut vid en ceremoni i Vänortsparken i Umeå. Detta i samband med invigningen av Barnens träd i samma park. Förutom ära och diplom fick UngHästen ta emot 10 000 kr att skänka vidare till valfritt ändamål som främjar barnens bästa.

– Vi kommer att skänka pengarna till Röda korsets barn- och ungdomsverksamhet i Skellefteå som gör ett fint jobb med unga, säger Malin Lundqvist.

Annons

Vid samma ceremoni delades priset ut till Årets barnrättskämpe 2020. Pristagare var Hussein Thamir, fritidsledare som jobbar på Ersboda i Umeå. Vid sidan av detta driver han bland annat en förening som heter Young Boys FC, som han startade tillsammans med KFUM för snart 10 år sen för ensamkommande barn och unga.

Motiveringen till priset lyder i sin helhet:

Under mer än 20 år har UngHästen med stort engagemang och kunskap arrangerat teater i skolor med flera olika teman som ger ungdomarna en möjlighet att prata om svåra frågor som påverkar hur dom mår. Detta kulturella inslag har skapat ett tryggt forum för ungdomar att samtala om bland annat sex, mobbning och suicid. Arbetet har också resulterat i boken ”Trygga klassrum” som innebär att alla skolor får tips om hur man kan arbeta och prata med ungdomar om dessa svåra saker. Genom detta sprider UngHästen glädje, allvar och klokskap även för andra som möter unga.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Västerbottensteatern
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons