Annons
  • De två tomterna ligger mitt emot Myggvalla IP, på ömse sida om Strandvägen.
  • De 26 modulärt byggda lägenheterna skeppades in till Skelleftehamn i tisdags.
  • De 26 modulärt byggda lägenheterna skeppades in till Skelleftehamn i tisdags.
  • De 26 modulärt byggda lägenheterna skeppades in till Skelleftehamn i tisdags.
  • Under skivorna på golvet har parkettgolvet redan lagts, före transporten hit.
  • Lägenhetsmodulerna lämnar även fabriken i Riga med kakel och klinkel på plats.
  • Johan Blumenthal visar var värme, vatten och ventilation kommer in på bottenplan.
  • Så småningom ska lägenheterna kläs i en vit, liggande panel med mörka inslag.
  • På tomten intill har inget byggande kommit igång ännu, men bygglovet är beviljat.
  • På tomten intill har inget byggande kommit igång ännu, men bygglovet är beviljat.

Milstolpe nådd i bostadsprojekt i Bureå – andra områden kan stå på tur: ”Vi har uttryckt vårt intresse”

BOSTAD På bara några dagar har bostadsprojektet i Bureå, mitt emot Myggvalla IP, tagit ett stort kliv framåt. 26 modulärt byggda lägenheter står nu på plats. De ska vara inflyttningsklara i vinter.

Annons

Det är Landskapsbyggen i Sverige som satsar i Bureå, på två centralt belägna tomter där Strandvägen möter Burviksvägen. Till den ena har 26 stycken lägenheter, byggda som moduler i lettiska Riga, fraktats med skepp och lastbil via Skelleftehamn. De kom till hamnen i tisdags, började lastas av på onsdagen, och står nu monterade på plats.

Styrelseordföranden Sven Otto Littorin reagerar på vilken takt projektet håller. De hade en inledande dialog med kommunen i oktober och tog första spadtaget i juni.

– Det här måste vara någon slags rekord, säger Sven Otto Littorin.

Annons

Både han och Johan Blumenthal, vd på Landskapsbyggen i Sverige, talar varmt om dialogen med Skellefteå kommun. Kommunen har även försökt underlätta projektets genomförande i möjlig mån, med anledning av det stora bostadsbehovet i Skellefteå.

– Ni kom i väldigt rätt läge, säger Moderaternas gruppledare Andreas Löwenhöök.

Tidigare inflyttningsdatum

Totalt ska företaget bygga 58 lägenheter på tomterna i Bureå. De har nyligen beviljats bygglov för arbetet på tomt nummer två, men där inväntas fortfarande startbesked.

Andreas Löwenhöök, Johan Blumenthal, Eptisem Karlsson och Sven Otto Littorin.

De 26 lägenheterna på tomt nummer ett blir hyresrätter; ettor, tvåor och treor, med månadshyror från cirka 4 500 kronor till cirka 7 300 kronor. Förut var det tänkt att de skulle vara inflyttningsklara vid årsskiftet, men nu bedöms de vara klara redan den 15 december. På tomten tillkommer det även en parkering och en gemensam grillplats.

Resterande 32 lägenheter på tomt nummer två bedöms vara inflyttningsklara kring månadsskiftet januari-februari 2022. Deras skelett är nu under konstruktion i Riga.

Annons

Intresse för andra platser

Affärsstrategin hos Landskapsbyggen i Sverige, som har sitt säte i Stockholm, är att hitta intressanta utvecklingsområden utanför centralorterna i expansiva kommuner. Där vill de sedan bygga bostäder i något mindre skala än vad de stora jättarna gör.

– När vi pratade om detta för flera år sedan sade vi att det måste gå att bygga så att folk har råd att bo. Det är bostadsbrist i 240 kommuner, så det finns är ett systemfel. Vi funderade sedan på var vi ville bygga någonstans. Jag ringde Andreas och frågade “behöver ni inte lite bostäder hos er?”. Vi fick en jättebra dialog, berättar Sven Otto.

När planerna rullades ut på bordet diskuterades även andra områden än Bureå.

Annons

Finns det andra områden som ni är intresserade av nu, som Kåge eller Byske?

– Vi har uttryckt vårt intresse kan man säga. Kommunen vet att vi är intresserade om det finns byggklar mark för några hundra bostäder, säger Johan, utan att avslöja var.

Vd:n passar även på att hylla mottagandet i Bureå, som varit uteslutande positivt.

– Jag har byggt hus i över 35 år och jag kan säga att jag aldrig valt en arbetsplats där bemötandet varit så positivt. Det är lätt att komma fram, i alla led, avslutar Johan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons