Annons
Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare. Pressbild: Region Västerbotten

Region Västerbotten: Smittan ökar i länet – mest i Umeå • ”Träffas gärna utomhus och håll avstånd”

NYHETER Smittspridningen av covid-19 ökar återigen i Västerbottens län. Under föregående vecka testades 59 personer positivt för viruset. Smittan sprids främst i Umeåområdet och bland personer som är under 60 år.

Annons

Smittan ökar i Västerbottens län, trots färre som provtar sig för covid-19, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Under vecka 26 analyserades 3 095 tester, varav två procent var positiva. Antalet positiva fall av covid-19 ökar därmed från 31 till 59, jämfört med föregående vecka. Ökningen kan bero på att fler smittades i samband med midsommarfiranden samt att egenprovtagningen var stängd på midsommarafton.

Åldersgruppen 40–49 år står även denna vecka för flest antal positiva fall av covid-19, men fallen ökar även i de yngre åldersgrupperna. Endast två fall av covid-19 finns bland personer som är 60 år eller äldre.

Annons

– Det är fortsatt viktigt att följa de nationella rekommendationerna som gäller från och med den 1 juli. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive handel och kollektivtrafik. Res smittsäkert, stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, säger Region Västerbottens biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson.

Största ökningen i Umeå

Den största ökningen sker i Umeåområdet, med 49 positiva fall, medan tio personer konstaterades smittade i Skellefteåområdet. Inga fall rapporterade i södra Lappland under föregående vecka. Smittan sprids fortfarande främst inom familjer, på arbetsplatser och i sociala sammanhang.

– Fortsätt arbeta hemifrån om du kan. Om du umgås utanför din krets ska du göra det smittsäkert. Träffas gärna utomhus och håll avstånd, säger Gunilla Persson.

Annons

Väldigt varmt i Västerbotten

De senaste dagarna har det varit väldigt varmt i hela Västerbottens län. Just nu är det även många som köar utomhus inför sin vaccinationstid, utanför en hälsocentral eller för att hämta provtagningskit. Ta med en flaska med vatten, bär löst sittande kläder samt en hatt eller keps. Håll er i skuggan så mycket som möjligt, och kom ihåg att det räcker att komma någon minut innan din bokade tid.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons