Annons
Susanne Öhrvall vid Skellefteå Kraft. Foto: Evalena Karlsson / Cliff Warg

Skellefteå Kraft igång med stora bygg- och renoveringsprojektet i Rengård – bygger för framtiden

NYHETER Skellefteå Kraft är igång med sin 900-miljonersatsning i Rengård, där kraftverket renoveras och förses med ytterligare en turbin: "En långsiktig satsning som kommer att göra stor skillnad"

Annons

Sommaren 2020 inleddes det förberedande arbetet vid vattenkraftverket i Rengård. Nu har renoveringen och utbyggnationen inletts. Genom att renovera den befintliga anläggningen och addera en turbin ska effekten fördubblas från 35 till 70 megawatt.

Med detta kommer Rengård att bli Skellefteå Krafts största vattenkraftverk i älven.

Från flaskhals till kugge

I ett pressmeddelande berättar Susanne Öhrvall, affärsenhetschef vattenkraft vid Skellefteå Kraft, att satsningen behövs. Det finns skillnader i effekt mellan de olika vattenkraftverken i älven, som idag innebär att älvens reglerförmåga begränsas.

– Satsningen i Rengård är ett måste för att reglerförmågan i Skellefteälven ska öka. Anläggningen, som i dag inte har lika stor kapacitet som de andra kraftverken i älven, förvandlas från en flaskhals till en viktig kugge i framtidens Skellefteälv, säger hon.

Annons

Projekt som sticker ut

Planen är att den renoverade turbinen ska sättas igång i början av 2022, och den nya turbinen i slutet av 2023. Totalkostnaden för projektet överstiger 900 miljoner kronor.

– Inom svensk vattenkraft är en sådan här satsning ovanlig idag. Det här är ett projekt som sticker ut, och vi vet att det kommer kräva mycket av oss, säger Susanne Öhrvall.

– Men det finns ingen tvekan i att det här är en långsiktig satsning som kommer göra stor skillnad, såväl för det expansiva Skellefteområdet som för energisystemet i stort.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons