Annons
Loreen och Petra Marklund. Foto: Charlie Ljung / Universal Music

Flera musikfester i sommar – stora artister framträder i Stadsparken: ”Vi kan komma igång lite grann”

MUSIK I sommar anordnas livekonserter med Loreen och Petra Marklund i centrala Skellefteå. Utanför stadskärnan kommer tre stämningsfulla konserter att arrangeras vid vattnet på tre orter.

Annons

På förmiddagen anordnade Skellefteå Musikaliska, Kulturföreningen Mullberget och Skellefteå Summertime-gänget en pressträff vid älven, för att berätta att de kommer arbeta tillsammans i sommar. Det ska arrangeras musikaliska publikfester både i och utanför stadskärnan, och det blir en kombination av livestreaming och livekonserter.

Trästockfestivalen och Stadsfesten har ställts in sedan en tid. Nu berättar Gunnar Karlsson, Peter Viklund och Anders Thylin vid Artistkontoret, som arrangerar den sprillans nya Skellefteå Summertime-festivalen, att även den flyttas framåt till 2022.

– Vi flyttar den till första helgen i augusti 2022 och ska släppa första akten inom kort.

I dess plats lämnas inget komplett vakuum, tvärtom. Istället ska livekonserter med Petra Marklund och Loreen arrangeras i Stadsparken den 6 och 7 augusti, framför sittande publik. Det blir max 500 personer i publiken och fyra personer per sällskap, vilket ska regleras i biljettförsäljningen, och avstånd ska tas ut mellan sällskapen.

Annons

– När vi tvingades flytta festivalen kände vi att vi ville göra något redan nu i sommar som följer de coronarestriktioner som gäller, berättar Artistkontoret i ett utskick.

Evenemang utanför centrum

Under juli anordnas Musik vid vatten på tre orter i Skellefteå kommun – Bureå, Byske och Bygdsiljum. Huvudakterna är klara redan nu. Den 13 juli stämmer ”Norra glädjen” upp vid båthamnen i Bureå. Den 20 juli kommer ”Ben Carbine & the 18-Wheelers” till Tjärholmen i Byske och den 27 juli spelar ”Context” på Westmans café i Bygdsiljum.

Även vid dessa evenemang ska allt anpassas efter vad rådande restriktioner tillåter.

– Vi känner att vi kan komma igång lite grann, men vi ska vara otroligt noggranna med restriktionerna, säger Thomas ”Linge” Lindgren, ordförande i Skellefteå Musikaliska.

Annons

– Jag kan inte nog poängtera hur fint vi har det i vårt omland och av den anledningen känns det extra kul att vi åker utanför centralorten och spelar, säger han i utskicket.

Vid varje konsert ska unga artister med anknytning till Kulturföreningen Mullbergets verksamhet kunna ta plats bredvid de mer etablerade musikerna. Hugo Goldstyn, verksamhetsledare, berättar vilken möjlighet detta är för de talangfulla artisterna.

– Musik vid vatten är en chans för dem att uppträda i en professionell miljö och träffa artister på olika nivåer. Det är en otrolig möjlighet för att bygga upp sina erfarenheter och ge dem förtroende för sina framtida projekt och konserter, säger han i utskicket.

Annons

Kommunen och näringslivet

Det krävs ekonomi för att arrangera sådant här, påpekar Linge vid älven. Han ger en eloge till Skellefteå kommun och näringslivet i Skellefteå, som stöttar evenemangen.

Som representant för näringslivet är Josef Lundqvist vid Electrolux Home mycket positiv. Han tycker att de här evenemangen behövs, inte minst efter året som gått.

– Nu mer än någonsin tror jag att Skellefteborna suktar efter livemusik. Jag tycker också att det är jätteviktigt att vi hittar på roliga saker i kommunen, berättar han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons