Annons
Sponsrad artikel
En av fördelarna med att utbilda sig på Solviks folkhögskola är den goda stämningen, samt att stöd och hjälp alltid finns att få.

Ny taxiförarutbildning i Skellefteå ger goda chanser till arbete: ”Det är stor efterfrågan på chaufförer”

ANNONS I höst finns chans att utbilda dig till taxiförare på Solviks Folkhögskola. Under 12 veckor får du hjälp och stöd för att ta din taxiförarlegitimation. “Chanserna till jobb är stora för den som genomför utbildningen”, säger Sofie Degerfält, kursansvarig.

Solviks Folkhögskola ligger norr om Skellefteå, bara tio minuters bilfärd från Skellefteå. Skolan är till stor del känd för sina kreativa utbildningar inom musik och konst – men det finns även andra kurser. Från och med i höst finns till exempel möjligheten att utbilda sig till taxiförare.

– När regeringen beslutade att satsa mer på yrkesutbildningar började vi fundera på vilka behov som finns i Skellefteå, och det visade sig vara stor brist på taxichaufförer. Med tanke på att Skellefteå håller på att växa så väntas behovet dessutom bli ännu större framöver, och därför valde vi att satsa på denna utbildning, berättar Sofie Degerfält som är kursansvarig.

Stöd och hjälp

Utbildningen startar den 6 september i höst och pågår i 12 veckor. De första 6 veckorna är ämnade åt teori som studeras på folkhögskolan samt körlektioner med Håkans trafikskola.

En hel del speciella taxiregler som du behöver kunna för att ta din taxilegitimation.

– Det finns en hel del speciella taxiregler som du behöver kunna för att ta din taxilegitimation. Det handlar om allt från hur verksamheten fungerar till kartläsning, bemötande och kunskap om funktionsvariationer, säger Sofie.

Kursen innehåller både teoretiska och praktiska övningar.

Vecka 7-9 är dedikerade till pluggande, provskrivande och uppkörning. Under hela denna tid finns hjälp och stöd att få från folkhögskolans personal.

– Allt detta stöd är en av grejerna som gör det så unikt och trevligt att studera på en folkhögskola. Här blir varje människa sedd och får den hjälp som behövs, säger Mattias Ericson som arbetar som stödperson.

Stort behov

De tre sista veckorna av kursen samarbetar Solvik med Skellefteås största arbetsgivare inom taxiverksamhet, Skellefteå Taxi. De berättar då till exempel om sin verksamhet, hur deras taxameter fungerar, hur det är att köra med GPS och annat som är bra att kunna.

Chanserna till jobb är mycket goda för den som genomför utbildningen.

– Skellefteå taxi har uttryckt att de har ett stort behov av förare och chanserna till jobb är mycket goda för den som genomför utbildningen och får sin taxilegitimation, säger Sofie som dock poängterar att det inte finns något krav att jobba hos just Skellefteå Taxi efter avslutade utbildning.

– Nej, det går lika bra att jobba för någon annan eller starta eget, säger hon.

Mattias Ericson, stödperson, och Sofie Degerfält, kursansvarig.

För att kunna ta taxilegitimation behöver du ha fyllt 21 år och haft B-körkort i minst två år, alternativt körkort med behörighet D. Dessutom ska du ha godkänt i svenska och matematik på grundskolenivå eller motsvarande.

– Saknar du betyg i dessa ämnen finns möjligheten att genomgå ett språk- och matematiktest hos oss, säger Mattias.

Totalt 16 platser att söka

Sista ansökningsdag till höstens utbildning är den 1 juni. Totalt finns det 16 platser.

Är ett yrke som kommer att behövas mer och mer framöver i Skellefteå.

– Vi hoppas att många ska vilja gå utbildningen då det här är ett yrke som kommer att behövas mer och mer framöver i Skellefteå, och ambitionen är att det ska bli en återkommande kurs hos oss, säger Sofie som välkomnar alla frågor som kan tänkas finnas.

– Det är bara att höra av sig så ska vi svara så gott vi kan.

Läs mer och ansök till utbildningen här >

Taxiförarutbildning 2021

Vecka 1-6: Grundläggande utbildning där vi går igenom allt du behöver för att klara proven.

Vecka 7-9: Plugg, provskrivning och uppkörning.

Vecka 10-12: Introducering i yrket i samarbete med Skellefteå Taxi, där du får testa bl.a. montering av barnstolar, lyfttekniker för de med funktionsnedsättningar och användandet av GPS och taxametrarna.

Möjlighet för kompletteringar och omprov.

Ansökan / information

Läs mer på hemsidan https://solvik.fhsk.se/taxiforarutbildning/ eller kontakta Sofie Degerfält, kursföreståndare.

Telefon: 0910 – 73 20 33
E-post: sofie.degerfalt@solviksfolkhogskola.se

Läsårstider: Ht 2021: v. 36 – v. 48
Sista ansökningsdag: 1 juni
Kursen är CSN-berättigad.

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Solvik Folkhögskola.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons