Annons
Kajakomaten ska placeras på grönytan ovanför gångvägen vid Manhemskajen i Skellefteå,.

Hon ska hyra ut kajaker – i centrala Skellefteå: ”Det är någonting som saknats”

HÄLSA I sommar kommer en kajakomat att placeras ut vid Manhemskajen – så att det enkelt går att hyra en kajak och glida runt i Skellefteälven.

Annons

Sedan My Rutdal kom till insikt om att det är i Skellefteå hon vill bo har hon tittat efter olika franchisekoncept att driva, och när hon hittade kajakomaten kände hon att det var som klippt och skuret för henne.

– Jag är själv intresserad av friluftsliv och brukar paddla kajak varje år, och det här är någonting som saknas i centrala delarna av Skellefteå. Vi har älven här, men det är inte så lätt att ta hit en kajak, berättar hon när vi träffas vid Manhemskajen.

Att driva just en kajakomat kändes också en en bra start gällande att driva eget företag.

– Det krävs ingen ytterligare personal, och det är något jag kan driva på sidan av mina studier och mitt andra sommarjobb, säger hon.

Annons

Själva kajakomaten levererar av företaget Point 65 Sweden. De har sitt huvudkontor i Stockholm och säljer produkter över hela världen, men företagsnamnet härstammar från ön Pite-Rönnskär utanför Skellefteå. På sin hemsida beskriver grundarna hur en kombination öns skönhet tillsammans med fyrens uppfinningsrikedom är kärnan i vad de vill uppnå med sina produkter.

– Vi var över 200 personer som skickade in ansökningar från hela Sverige. Så det var kul att Skellefteå blev en av de platser som de gick vidare med, säger My.

Bokar online

Rent praktiskt fungerar kajakomaten genom att den som vill hyra en kajak bokar den online, och sedan får en kod som ger tillgång till vald kajak. Efter användning städar användaren kajaken, eller betalar en extra avgift för att den ska städas.

– Mellan varje uthyrning kontrolleras kajakerna så att de är fina och fräscha, säger My.

Annons

Totalt kommer 12 kajaker att finnas tillgängliga. Sex stabila som är enkla att paddla, tre dubbelkajaker samt tre längre som är till för de mer rutinerade.

– Det ska finnas något för alla. Självklart finns även flytvästar att hyra, säger My.

Förseningar

Tanken var att kajakomaten skulle stå på plats redan i maj, men på grund av pandemin har tillverkningen försenats och nu är förhoppningen att den kommer på plats i början av juni.

– Det har varit himla stressigt, men nu är allt bekräftat, säger My som verkligen tror på den här idén.

– Ja, speciellt i dessa tider då vi gärna vill vara ute och göra saker.

Ungefär så här kommer ”Kayakomaten” att se ut. Foto: Point 65 Sweden

Hon rekommenderar att börja paddla uppströms, för att sedan kunna glida tillbaka till Manhemskajen.

– För den som vill paddla lång går det att paddla hela vägen upp till Mobackendammen och ner mot Bergsbydammen. Det är verkligen ett fint område att paddla på, säger My.

Artikeln är en del av Megafonen nr 5 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons