Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. Foto: Pexels / Region Västerbotten

Smittan ökar i Västerbotten – och många fall skulle kunna undvikas

NYHETER Smittspridningen fortsätter att öka i länet. Majoriteten av fallen är i Umeområdet – som har den högsta smittspridningen sedan vecka 51 – och smittspårningen visar att en stor del av fallen skulle kunna undvikas, berättar regionen i ett pressmeddelande.

Annons

701 personer testades positivt för covid under förra veckan – 464 i Umeområdet, 185 i Skellefteområdet, 30 i södra Lappland och 21 personer folkbokförda utanför länet. Totalt analyserades 12 701 tester i Västerbotten och av dem var 5,5 procent positiva.

– En av de högsta antalen analyserade prover sedan egenprovtagningen startade i somras. Det är för tidigt för att se om smittspridningen ökat över valborgs och första maj, men vi har fått signaler om att det är väldigt hög provtagning även i dag, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Annons

Smittspridningen i samhället

Det är framförallt unga vuxna som testas positivt och smittspårningen visar att en stor del av fallen skulle kunna undvikas om alla följde gällande rekommendationer.

– Vi ser mest smittspridning bland yngre vuxna, men det finns också fall kopplade till arbetsplatser, skolor och förskolor som det blir när spridningen i samhället är högre.

Håller sig inte till sin bubbla

Det är viktigt att följa rekommendationerna i hela Västerbotten. Smittspårningen visar att många umgås i alltför stora grupper och inte håller sig till sin krets eller bubbla.

Annons

– Vi ser få positiva fall bland personer som är äldre än 70 år och det är i linje med att vi har hög vaccinationstäckning bland våra äldre och vaccinet ger god skyddseffekt. Om vi tillsammans kan bromsa smittspridningen så vinner vi tid och kan vaccinera och skydda fler som riskerar svår sjukdom, vädjar Stephan Stenmark avslutningsvis.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons