Annons
Lifsens rot får nypremiär i Sara kulturhus hösten 2021. Affischbild: LisaLove Bäckman

Bokadaption blir passande första teaterföreställning i kulturhuset

KULTUR Den 8 september inleds teatersäsongen i Sara kulturhus med en nypremiär av Lifsens rot, baserad på Sara Lidmans roman.

Annons

Pjäsen hade urpremiär på Västerbottensteatern under 2008, till positiva recensioner. Ellenor Lindgren, som skrivit manus, har sedan turnerat Sverige tillsammans med kompositören Nina Nordvall Vahlberg och cirka 160 föreställningar har det blivit.

Så här har Ellenor Lindgren beskrivit föreställningen Lifsens rot: ”Berättelsen om Rönnog handlar om lyckan att vara förälskad och olyckan att vara född till kvinna. Det handlar om strävan efter att få känna sig berättigad, om passion, skam, förbud och förmaningar – där motståndet blir själva kärnan, kraftens källa; vreden lifsens rot.”

Annons

Nypremiären i Sara kulturhus produceras i samarbete med Västerbottensteatern med Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum, i regissörsstolen. Det här är en av höstens föreställningar där de stora Västerbottniska berättarna ges plats.

I den satsningen ingår även teaterns världspremiär av Musikanternas uttåg, baserad på PO Enquists roman, samt Gunnar Eklunds tolkning av Torgny Lindgrens Huset.

Lifsens rot

Regi: Lillemor Skogheden.
Medverkande: Ellenor Lindgren och Nina Nordvall Vahlberg.
Manus: Ellenor Lindgren (baserad på Sara Lidmans roman).
Musik: Nina Nordvall Vahlberg

Källa: Västerbottensteatern

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons