Annons
Gdansk. Pressbild: Andrea Anastasakis

Ny direktlinje från Skellefteå – ska trafikeras året runt: ”Positivt för både invånarna och näringslivet”

NYHETER Wizz Air etablerar en direktlinje mellan Skellefteå och Gdansk i Polen. Med start till våren ska linjen trafikeras året runt.

Annons

Tanken var att det ungerska flygbolaget skulle börja flyga på Skellefteå redan i juni förra året, men planerna sköts på framtiden med anledning av coronapandemin.

Med etableringen får Wizz Air sin enda flyglinje till norra Sverige. Robert Lindberg, vd på Skellefteå Airport, är mycket glad att de väljer Skellefteå och Swedish Lapland.

– Det här är en mycket positiv nyhet för både invånarna och näringslivet. Linjen ger ökad tillgänglighet och skapar nya möjligheter för kommunikation med omvärlden, vilket är viktigt för vår regions utveckling, säger han i ett pressmeddelande.

Vi är mitt i en pandemi, men han hoppas att det ska gå att resa på ett tryggt sätt senare i år. Även Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå, gläds åt nyheten.

– Det här är ytterligare ett kvitto på vilken attraktionskraft Skellefteå har. Förutom nya möjligheter till turist- och affärsresor för vår region, så innebär etableringen att polska privatpersoner och företag enkelt kan ta sig till Skellefteå, berättar han.

Annons

Gdansk är en av Polens största och äldsta städer; en populär turistort och hub till övriga Europa, som nu får en direktförbindelse med Skellefteå. Frida Ekeström, destinationsutvecklingsstrateg vid Swedish Lapland Visitors Noard, är också glad.

– Det är ett styrkebesked att man väljer att satsa på den här flyglinjen i det läget som är nu. Att den trafikeras året om är viktigt för besöksnäringen. Från Skellefteå Airport tar man sig enkelt vidare till hela Swedish Lapland så flygplatsen är väldigt viktig.

Även Bo Wikström vid Visit Skellefteå lyfter nyhetens betydelse för besöksnäringen.

– Och tajmingen kan inte vara bättre. Vi gläds därför över den nya linjen och hoppas och tror att denna satsning leder till fler etableringar på sikt, fortsätter han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons