”ANDTS” står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. Nu är det 26:e året som undersökningen har gjorts i Skellefteå, bland elever i årskurs nio på grundskolan och årskurs två på gymnasiet. I år svarade över 40 procent av flickorna i årskurs två på gymnasiet att de – för det mesta eller alltid – känner sig otrygga på gator och torg.
– Det här är något vi måste ta på allvar att den här känslan finns, betonar Mattias Käller, samordnare vid FRIS (Förebyggande rådet i Skellefteå), i ett pressmeddelande.
Fjolårets undersökning visade att det fanns en stor skillnad i hur pojkar och flickor upplever tryggheten på gator och torg. Nu har den skillnaden blivit ännu större. Ännu fler flickor känner sig otrygga i år. Frågan är vad som ligger bakom detta och vad man kan göra åt problemet, resonerar Anna Schönfeldt, också samordnare vid FRIS.
– Hur kan vi säkerställa att deras upplevelser tas på allvar och att vi tar med det när man utformar offentliga miljöer? frågar sig Anna Schönfeldt i pressmeddelandet.
Killarna går samtidigt åt motsatt håll. Deras upplevda trygghet har blivit bättre.
Narkotika och rökning
Årets undersökning visar att narkotikaanvändandet minskar i årskurs nio. I årskurs två gymnasiet har det gått åt det andra hållet, från 7 procent i fjol till 8 procent i år.
Även rökning har minskat i årskurs nio, men blivit vanligare i tvåan på gymnasiet. Fler har svarat att de har provat e-cigaretter än vanliga cigaretter eller vattenpipa.
– De som provat E-cigaretter verkar inte definiera sig som rökare, berättar Anna.
21 procent av pojkarna och 15 procent av flickorna i årskurs nio ska ha provat e-cigaretter. Siffrorna för vattenpipa och vanliga cigaretter är 7 respektive 3,8 procent.
Alkoholkonsumtion
Undersökningen visar positiva siffror kring ungdomar och alkohol. Bland årskurs nio har siffrorna gått ned från 25 procent i fjol till 20 procent i år. I gymnasiet är siffrorna under 50 procent – det näst bästa resultatet sedan undersökningen startade 1995.
– Det är också betydligt lägre än rikets siffror. Det var mycket som inte blev av i sommar med inställda festivaler och andra evenemang. Vi kan tänka att detta speglar av sig i årets undersökning, avslutar Mattias och Anna i pressmeddelandet.