Annons
Baserat på pressmeddelande
Ronny Lestander, vaccinationssamordnare. Pressbild: Region Västerbotten

200 doser covid-vaccin till länet – vaccinering drar igång den 29:e: ”Det är mycket glädjande”

NYHETER 200 doser av vaccinet mot covid-19 ska levereras till Västerbotten den 27 december. Vaccinationen kommer att dra igång två dagar senare, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

På måndagen meddelade EU-kommissionen att vaccinet från läkemedelsföretaget Pfizer är godkänt. 200 doser av vaccinet ska snart levereras till länet. Regionen skriver att ytterligare doser kan komma tidigare än förväntat, enligt de senaste beskeden.

– Antalet doser som beräknas anlända under januari och februari är totalt sett ungefär detsamma som tidigare, men de kan komma i fler och mindre leveranser, berättar Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid regionen, i pressmeddelandet.

Vaccineringen kommer att ges enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning för att skydda de som har störst risk för att bli allvarligt sjuka och dö till följd av covid-19.

Annons

I ett första skede innebär det att bland annat personer som bor på särskilda boenden för äldre, äldre personer som har hemsjukvård eller hemtjänst samt personal som arbetar med dessa grupper kommer att prioriteras för vaccination.

Två boenden i Umeå först

Att de första doserna av vaccinet anländer tidigare och under en högtid innebär utmaningar när det gäller logistik, resurser och materialförsörjning då planering ska ske på kort tid, med begränsad tillgänglighet till bemanning, transport och material.

Samtidigt ger det en möjlighet att testa vaccinationsprocessen. De första doserna ska fördelas till Dragonens och Tegs vård- och omsorgsboenden i Umeå kommun.

Annons

– Det är mycket glädjande att vi kan komma igång redan i mellandagarna med de första vaccinationerna, även om det är i en begränsad omfattning. Dragonens och Tegs vård- och omsorgsboenden är lagom stora enheter utifrån mängden vaccin, de har möjlighet att ställa om med kort varsel och vi kan få ut vaccinet snabbt.

Fortsatt vaccination i januari

Planering för den fortsatta vaccineringen av prioriterade grupper i länet pågår.

Regionens förhoppning är att ytterligare vaccinationer ska kunna komma igång i början av januari i hela Västerbotten, förutsatt att vaccin och material levereras enligt plan och att det finns verksamheter som kan ta emot och hantera vaccinationerna.

Annons

Målet är att vaccinering av allmänheten ska kunna komma igång under mars och att majoriteten av västerbottningarna ska ha erbjudits vaccination innan sista juli.

– Men det är helt avgörande av hur leveranser av vaccinet fortlöper framöver och hur Folkhälsomyndighetens fortsatta prioriteringsordning kommer att se ut, säger Ronny.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons