Annons
Peter Viklund, Gunnar Karlsson och Anders Thylin i måndagens dimma vid Norrvalla.

Den nya sommarfestivalen kan förverkligas – finansiering klar: ”Måste våga tro på framtiden”

NÖJE Kommunstyrelsen har nu beviljat 650 000 kronor, som ska möjliggöra Skellefteå summertime music & life festival under 2021. "Jättekul att göra någonting stort i Skellefteå", säger Peter Viklund.

Annons

Gänget berättar att läget känns rätt nu, i detta växande Skellefteå. Peter Viklund, Gunnar Karlsson och Anders Thylin har alla många års erfarenhet av att jobba med stora evenemang. De har också längtat efter att göra någonting större tillsammans.

Megafonen skrev om planerna för ”Skellefteå summertime music & life festival” när frågan om ekonomiskt stöd behandlades i kommunstyrelsen arbetsutskott. Utskottet röstade då för att bevilja 650 000 kronor, för att möjliggöra en festival nästa sommar.

Och nu, efter tisdagens möte, står det klart att kommunstyrelsen går på samma linje.

– Det innebär att vi kan jobba vidare med det här. Vi vet inte vart pandemin tar vägen och vi får såklart rätta oss efter direktiven som kommer – men vi måste våga tro på framtiden, att vi kommer kunna genomföra det här nästa sommar, säger Gunnar.

Annons

Tanken är att festivalen ska anordnas i månadsskiftet juli-augusti och ha ett brett utbud; med musik, mat, aktiviteter, tivoli och mer. Det ska finnas någonting för alla.

– Den heter ju ”music & life” festival. Vi vill blanda in friluftslivet och ha aktiviteter som passar hela familjen, gärna i samarbete med Skellefteås föreningsliv, berättar Peter.

Har sonderat hela Skellefteå

Festivalen ska hållas på Norrvalla-området. För nöjesevenemang av den här storleken är det obeprövad mark. Kommunens personalfest arrangerades här under 2016, men det var någonting helt annat. Trion berättar att det finns många fördelar med platsen.

– Vi har tittat runt hela Skellefteå och det här känns som den bästa. Det är nära stan och vi behöver inte stänga en massa gator. Ur den aspekten känns det här som ett ganska färdigt område och vi kan koncentrera oss på andra saker, säger Gunnar.

– Här stör vi inte heller så mycket. Musiken kommer att spelas österut, säger Anders.

Annons

Gänget tänker utforma området så att en mysig, naturnära känsla genomsyrar hela festivalen. Här har de dragit inspiration från Way Out West-festivalen i Göteborg.

– Det kan vara 20 000-30 000 personer där och ändå känns det jättemysigt. Vi tittar på olika sätt att åstadkomma det. Det kan vara med belysning och att vi klär in staketen. Vi kanske kan involvera föreningar som vill måla saker, som vi sätter upp, säger Peter.

– Allting kommer inte att ploppa upp på en gång, utan vi får bygga upp det över några år. Vi kommer först att testa området och se vad vi kan utveckla, förklarar Gunnar.

Ett komplement till allt annat

Trion har väl etablerade kontaktnät. Gunnar var festivalgeneral för Stadsfesten i många år och Artistkontoret, som Peter och Anders grundade 2006, gör cirka 1 000 bokningar per år. De ser alla möjligheter att locka artister som Skellefteborna vill ha.

Annons

De tänker att Skellefteå summertime music & life festival kan bli ett bra komplement till Stadsfesten och Trästockfestivalen, som de också tycker är väldigt bra festivaler.

– Nu när stan växer finns det möjlighet. Vi har också lagt oss i en period där vi inte klampar någon på fötterna. Det blir ett mellanrum mellan festivalerna, säger Gunnar.

– Skellefteå är i en expansiv fas och det borde finnas plats för en till, säger Anders.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons