Annons

Räddningstjänsten jobbade med dimspik – kunde släckte glödbrand

NYHETER SOS har larmats om en villabrand i Skelleftehamn.

Annons

Larmet kom klockan 08.32 på onsdagsmorgonen. Enligt initiala uppgifter ska det brinna i en villa på Södra Hamngatan i Skellefthamn, inte långt ifrån Irna.

Uppdatering, 08.44:

Enligt uppgift till Ola Nilsson vid SOS Alarm ska det brinna på en balkong.

– Räddningstjänsten är framme på platsen och en ambulans har larmats dit, men i nuläget har vi inga indikationer på att någon har kommit till skada, säger han.

Uppdatering, 09.09:

Räddningstjänstens Daniel Haarala berättar att branden på balkongen har släckts. Styrkan i Skelleftehamn var snabbt på plats och fick snart förstärkning från Skellefteå.

– Det verkar ha gått bra. Det har sotat upp mot takfoten, så nu säkerställer vi att det inte har blivit någon spridning på vinden. Inga rapporter om att någon har skadats.

Annons

Uppdatering, 09.51:

Räddningstjänstens Magnus Nyberg berättar att de har avslutat insatsen i Skelleftehamn. Ansvar för efterbevakning har lämnats över till husets ägare.

– Vi såg inte någon spridning på vinden, säger Magnus Nyberg.

Uppdatering, 11.58:

Även polisens kommunikatör Maria Linné uppger att det inte finns några uppgifter om skadade personer. En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats.

Uppdatering, 12.15:

Klockan 12.06 larmades SOS på nytt om en brand på Södra Hamngatan.

Enligt uppgift till SOS-operatören Ola Nilsson ska ytterväggen vid balkongen ha blivit varmare och varmare. Räddningstjänsten undersöker nu händelsen.

– Det ska ha börjat ryka ur väggen, berättar Ola Nilsson.

Annons

Uppdatering, 12.39:

Daniel Haarala vid räddningstjänsten förklarar att en glödbrand pyr i konstruktionen. Enheter från både Skelleftehamn och Skellefteå är tillbaka på platsen.

– Vi kommer nog att vara kvar där i en halvtimme till, säger Daniel Haarala.

Förut hanterades den här typen av brand i konstruktionen ofta med en motorsåg. Räddningstjänsten kunde såga upp väggen och direkt få en uppfattning om hur branden såg ut, men Daniel Haarala berättar att de jobbar mer med dimspikar i dag.

– Då gör man ett litet hål i väggen och stoppar in… ja det är som ett spett, och så sprutar man in vatten. På så sätt får branden inte lika mycket syre, förklarar han.

Fördelen är att det inte blir lika stora skador. Nackdelen är att de inte ser lika bra.

– Man får prova sig fram och jobba tillsammans med en värmekamera.

Uppdatering, 13.30:

Strax efter klockan 13.00 lämnade räddningstjänsten platsen, uppger SOS Alarm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons