Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pexels

Häver besöksförbudet på länets BB-avdelningar: ”Är efterfrågat”

NYHETER Från och med den 14 september kommer partner eller närstående att kunna besöka BB-avdelningar och rutinultraljud igen. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Inom kort ges partner eller annan närmast anhörig åter möjlighet att vara med på BB-avdelningar – och vid det rutinultraljud som erbjuds alla gravida kring vecka 18.

Partner eller närmast anhörig utan symtom har under coronapandemin hittills kunnat vara med under förlossningen men nu utökas alltså möjligheterna.

– Detta är efterfrågat och vi är glada att i vissa hänseenden nu kunna öppna upp verksamheten för partner så att den nya familjen tillsammans får dela upplevelsen, säger Olov Grankvist, verksamhetschef på Centrum för obstetrik och gynekologi.

För övriga besök på specialistmödravården gäller fortsatt besöksförbud.

Lokala anpassningar för minskad risk

Åtgärderna med ett besöksförbud har varit nödvändigt under pandemins första månader för att begränsa smittspridning och skydda personal och patienter.

Annons

– Pandemin är långt ifrån över men vi måste hitta ett nytt läge utan att riskera ökad smittspridning, säger Maria Smedberg medicinsk chef vid kvinnokliniken på NUS.

BB-avdelningarna och specialistmödravårdsmottagningarna på sjukhusen kommer att göra olika lokala anpassningar när de nya rutinerna träder i kraft, för att minska risk för smittspridning. Det handlar bland annat om att öka utrymmen i väntrum.

Som tidigare får partner eller annan närmast anhörig i mån av plats vara med på BB.

Besöksförbud kvar på övrig verksamhet

I mars införde Region Västerbotten besöksförbud på länets sjukhus samt på sjukstugornas vårdavdelningar – och det allmänna besöksförbudet ändras inte.

Annons

– Tills vidare är det fortsatt besöksförbud inom alla övriga verksamheter men tillsammans med våra smittskyddsexperter tar vi kontinuerligt ställning till om och när vi kan lätta ytterligare på detta, säger hälso- och sjukhusdirektör Brita Winsa.

I pressmeddelandet betonar hon att pandemin inte är över.

– Vi får tillsammans kämpa på och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, hålla avstånd och inte gå till jobbet om du är sjuk, avslutar Brita Winsa.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons