Annons
Foto: Pixabay

Bostadspriser i Skellefteå: Över tolv procents ökning på villor – men minskning på bostadsrätter

BOSTAD I dag presenterade Svensk Mäklarstatistik färska siffror.

Annons

I Sverige steg priserna på både bostadsrätter och villor med 2 procent under augusti. På årsbasis har priserna stigit med 4 procent på bostadsrätter och 8 procent på villor.

Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

– Antalet sålda bostäder under augusti ligger på samma nivåer som året innan, säger Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren i ett pressmeddelande.

– Tittar vi på antalet sålda under årets första åtta månader har det sålts 36 900 villor, vilket är 2 procent fler jämfört med förra året. Antalet sålda bostadsrätter under samma period är 76 300, vilket är 5 procent fler än under 2019, fortsätter han.

Prisutvecklingen för bostadsrätter i Skellefteå kommun. Foto: Svensk Mäklarstatistik

Bostadsrätter i Skellefteå kommun

Över en tremånadersperiod har priserna på bostadsrätter sjunkit med 10,6 procent i kommunen, enligt Svensk Mäklarstatistik. 140 objekt såldes under perioden, till ett medelpris av 1 226 00 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 18 085 kronor.

Sett till prisutvecklingen på årsbasis har priserna ändå stigit med 15,8 procent.

Prisutvecklingen för villor i Skellefteå kommun. Foto: Svensk Mäklarstatistik

Villor i Skellefteå kommun

Under samma tremånadersperiod har villapriserna i Skellefteå kommun stigit med 12,8 procent. Enligt Svensk Mäklarstatistik har 113 objekt sålts under perioden, till ett medelpris av 2 002 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 16 803 kronor.

Sett till prisutvecklingen på årsbasis har villapriserna nu stigit med 16,9 procent.

Annons

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden.

Räknesättet har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. På så sätt blir statistiken mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons