Annons
Baserat på pressmeddelande
Människorna och restaurangmiljön på bilden har ingen anknytning till Skellefteå. Foto: Pixabay

Skellefteå kommun om den nya tillsynen på serveringsställen: ”Besluten kan förenas med vite”

NYHETER Numera är det kommunen som ansvarar för tillsyn av trängsel på Skellefteås restauranger, krogar och caféer. I ett pressmeddelande berättar Skellefteå kommun om den nya lagen.

Annons

Megafonen har tidigare berättat om Skellefteå kommuns utökade befogenheter.

– Tidigare rapporterade kommunen åt Smittskydd Region Västerbotten som egentligen bara har kunnat fatta beslut om stängning, säger Elisabeth Berggren, verksamhetschef för miljö, hälsoskydd och livsmedel vid Skellefteå kommun.

– Nu får vi mandat att fatta beslut som i praktiken kan innebära allt från att en restaurangägare behöver möblera om för att uppfylla riktlinjerna, till stängning. Besluten kan också förenas med vite, fortsätter hon i pressmeddelandet.

Ska minska smittspridning

Syftet med den nya lagen är att se över att serveringsställen tar sitt ansvar att följa lagkraven för att minska smittspridningen. I tillsynen ingår besök på serveringsställen, för att säkerställa att de har vidtagit nödvändiga åtgärder för att förhindra trängsel.

Annons

Det är verksamhetsutövarens ansvar att informera sina gäster och att ordna sin lokal så att gästerna inte behöver trängas – men ansvar att följa de riktlinjer som restaurangen eller kaféet informerar om ligger fortfarande hos individen.

– De allra flesta verksamhetsutövare vill göra rätt. Många kontaktar oss och ber om råd men det gäller också att besökaren följer serveringsställets uppmaningar.

Elisabeth Berggren betonar att personer med symptom ska stanna hemma.

– Annars gäller håll avstånd, respektera andra gäster, tvätta händerna, inget mingel, flytta inte möbler, inget barhäng och följ den information som personalen ger dig. På så vis kan du njuta av god mat och gott sällskap även denna sommar, säger hon.

Begränsat till serveringsställen

Den nya lagen gäller endast tillsyn vid serveringsställen. Kommunen utför inte tillsyn av trängsel på andra platser som campingar, badstränder, butiker eller parkeringar.

Annons

Skellefteå kommun tar emot klagomål om trängsel på andra platser än serveringsställen. I fallen där det finns en ansvarig verksamhetsutövare meddelar kommunen denne att klagomål kommit in, men kommunen har inte mandat att fatta beslut om åtgärder. Det är upp till verksamhetsutövaren att åtgärda problemet.

Den som vill framföra ett klagomål kring trängsel hänvisas till Skellefteå kommuns kundtjänst. Den nya lagen är tillfällig och gäller fram till den sista december.

FAKTA: Regler för serveringsställen

  • Kommunerna övertar ansvaret för tillsyn av serveringsställen från den 1 juli, vilket ska göra tillsynen mer effektiv.
  • Länsstyrelsen och smittskyddsenheten vid Region Västerbotten är vägledare till kommunen.
  • Armlängds avstånd har omformulerats till ”minst en meters avstånd” mellan sällskap. Det gäller från den 7 juli.
  • Maxgränsen på 50 personer gäller inte serveringsställen. Serveringsställena har tillstånd utifrån lokalens begränsningar, det är dessa som gäller.
  • Om restaurangen lockar besökare med till exempel ett musikarrangemang så räknas det istället som ett arrangemang – och då gäller gränsen på 50 personer (bakgrundsmusik är inte ett musikarrangemang).
  • Privata arrangemang, till exempel bröllop – eget ansvar för de som arrangerar.

Källa: Skellefteå kommun

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons