Annons
Redan i butiken är det bra att tänka på hanteringen av livsmedel, tipsar Karina Salomonsson. Foto: Pexels

Hantering av mat och magsjuka: ”Både rötmånad och pandemi”

NYHETER När temperaturen och luftfuktigheten är hög frodas bakterier och mögel. Enligt Region Västerbotten blir magsjuka också vanligare under augusti – men det finns saker att göra.

Annons

Genom rätt livsmedelshantering – och rätt hygien – går det att minska risken för att drabbas av problem. Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden, understryker vikten av att tvätta händerna innan man hanterar eller äter mat.

Det är också bra att rengöra händerna efter hantering av rått kött eller rå kyckling, tipsar hon. Handsprit går att använda om tvål och vatten inte finns tillhands.

– I år är det både rötmånad och coronapandemi, så det är två anledningar till att vara extra noggrann med handhygienen, säger Karina i ett pressmeddelande.

Om både kött och grönsaker ska skäras till maten är det olika knivar och skärbrädor som gäller. Arbetsytor i köket ska även hållas rena, så att bakterierna inte får fäste.

Annons

Att hålla varorna kalla

Redan i butiken är livsmedelshanteringen någonting att ha i bakhuvudet. För att maten ska hålla kall hela vägen hem går det att ha med sig kylväska eller kylklampar.

Väl hemma ska maten snabbt bort från rumstemperaturen och in i kylskåpet. I ett kallt kylskåp blir hållbarheten längre. Enligt Karina är +4 grader en lagom temperatur.

Under och efter magsjukan

De som drabbas av magsjuka bör dricka mer än vanligt för att undvika uttorkning. Karina tipsar även om vätskeersättning, som både går att köpa och blanda själv.

– Barn kan ibland behöva skedmatas för att få i sig vätska. Helst ska söta drycker och lightdrycker undvikas eftersom de kan ge diarré. Vill inte barnet dricka kan de få isglass, men fortsätt att erbjuda dem något att dricka, säger hon i pressmeddelandet.

Annons

Efter magsjukan är det bra att börja med skonsammare kost, fortsätter Karina. Det kan exempelvis vara soppor, vitt bröd, kokt fisk och ris i mindre portioner.

Kaffe och fiberrik mat kan ge diarré inledningsvis. Mer tips och råd kring magsjuka finns här, tillsammans med information om hur man gör vätskeersättning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons