Annons
  • Peter Jonsson berättar bland annat att frukt- och gröntavdelningen ska bli rymligare.
  • På den här sidan ska butiken utökas. På hörnet ska det bli en kombination av kafé och restaurang.

Restaurang, butik och parkering – Kvantum växer i tre väderstreck: ”Vill ha en öppen känsla överallt”

NYHETER 50 nya parkeringsplatser, utökad butiksdel och en kombination av restaurang och kafé – hösten 2021 är tanken att allt ska stå färdigt. "Vi längtar", säger Ica-handlaren Peter Jonsson.

Annons

De senaste åren har varit en framgångssaga på många sätt för gänget på Ica Kvantum i Skellefteå. När de först tog över verksamheten för några år sedan jobbade 55-60 personer där, extrapersonal inräknat. I dag har den siffran stigit till över 100.

– Vi har haft en femårsplan och i den ingick inte den här utbyggnaden. Tanken var att kaféet och restaurangen skulle rymmas i lokalerna. Det vi inte hade räknat med från början är omsättningsökningen som vi har haft, säger handlaren Peter Jonsson.

Vi vill utveckla färskvarorna.

Målet var att omsätta 220 miljoner kronor efter fem år, men i dag omsätter Kvantum 280 miljoner. Verksamheten har hela tiden utvecklats och Peter förklarar att butiken inte rymmer mer – men mer är exakt vad framåtandan kräver.

– Vi vill utveckla färskvarorna och ha en större frukt- och gröntavdelning. Vi har också en ganska trång avslutning i butiken, men vi vill ha en öppen känsla överallt.

Annons

Bygger restaurang och kafé

Därför ska butiksdelen nu utökas med 480 kvadratmeter. Utbyggnaden görs ut i nordvästlig riktning, där en smal parkering skiljer Ica-butiken från Kronbodgatan och blomsteraffären på andra sidan. I hörnet mot nordväst ska restaurangen ta form.

– Konceptet är inte klart, men jag föreställer mig ett bra matställe med realistiska priser. Vi kanske inte ska sälja pizza och hamburgare, men det blir inte Stadskällaren eller Bryggargatan heller. Det ska vara bra mat, men inte fine dining, säger Peter.

Folk ska kunna träffas och prata.

– Det är också bra att det kombineras med kafé. Det vi har här vid förbutiken är praktiskt, men inte så mysigt. Vi vill att folk ska kunna träffas och prata.

Annons

Säkrare och snabbare flöde

Parkeringen ska både utökas mot Bolidenvägen och inåt mot centrum. Mellan vägen och den nuvarande parkeringsytan finns en gångväg och en gräsremsa, men planen är att det ska göras om. Det ska fortfarande gå att passera där, berättar Peter.

– Sedan växer parkeringen alltså cirka tio meter mot centrum. Där är det bara en gräsyta i dag. Det kommer att bli en infart och två utfarter, för att minska bilköerna utåt. Det ska också finnas en avdelare i mitten på parkeringsytan, säger han.

Via mittenpassagen ska besökare kunna ta sig ut utan att behöva runda parkeringen.

Kostar 22 miljoner kronor

Markanvisningen godkändes i november och Peter berättar att kommunen nu ska börja jobba med detaljplanen. Under samrådsprocessen kommer bland annat boende i området kunna lämna synpunkter. Peter tror att det kommer att gå bra.

– Vi förbättrar trafiksituationen i området och det tror jag blir positivt mottaget.

Annons

För Ica bedöms projektet kosta 22 miljoner kronor och Peter berättar att de har övervägt andra alternativ, som att satsa digitalt istället, men med allting som händer i Skellefteå är han övertygad om att det här kommer att bli lyckat.

Vi kommer att behöva en större butik.

– Det är Northvolts etablering, Norrbotniabanan och mycket annat som händer. Vi har bra handelsområden på Solbacken och på Söder, men nu får vi en ny bro och jag tror att vi kommer att behöva en större butik, säger Peter och fortsätter.

– För fyra år sedan trodde jag aldrig att vi skulle vara här. Det är jätteroligt.

Artikeln är en del av Megafonen nr 5 – 2020. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons