Annons
Foto: Arkivbild / Pixabay

Polisen kan ingripa vid fester och upplösa folksamlingar – påminner om vilka regler som gäller

NYHETER Pandemin påverkar skolavslutningar, studentfiranden och andra arrangemang där många samlas. Polisen informerar bland annat om vad som kan hända om folk bryter mot direktiven.

Annons

Det behövs tillstånd för att anordna en offentlig tillställning.

En del fester och arrangemang kan räknas som offentliga tillställningar om arrangören avser att samla en mängd deltagare, enligt polisen. Exempelvis genom att annonsera eller att bjuda in folk via sociala medier. Här har arrangören ett ansvar.

– Som arrangör ansvarar du för att söka tillstånd, samt för att säkerställa att gränsen på 50 deltagare inte överskrids, skriver polisen på sin hemsida.

Att tänka på inför studenten

Studentfiranden (exempelvis en bal) eller andra fester på dansställen kan i vissa fall räknas som offentliga tillställningar. Just nu råder ett tillfälligt förbud mot studentflak och om det skulle förekomma kan polisen ingripa i enlighet med trafiklagstiftningen.

Annons

En danstillställning som allmänheten har tillträde till kräver också tillstånd.

Kan sätta stopp för evenemang

Polisen kan upplösa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som bryter mot direktiven som har utfärdats med anledning av pandemin.

De kan även ingripa vid större folksamlingar som inte räknas som offentliga tillställningar eller allmänna sammankomster, för att säkerställa att ordning och säkerhet upprätthålls. Till exempel för att minimera risk för smittspridning.

– Polisen har även möjlighet att begränsa tillträde till vissa platser om det bedöms finnas risk för störningar av ordning och säkerhet, skriver polisen.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons