Annons
Robert Lindberg, Skellefteå Airport. Foto: Arkivbild

SAS-avgångar från Skellefteå minskar med 80 procent: ”Måste man flyga så går det”

NÄRINGSLIV Sex ankomster och avgångar per vecka. Så kommer förbindelsen mellan Skellefteå Airport och Arlanda att se ut från och med måndag.

Annons

Endast en femtedel av SAS flygningar på Skellefteå Airport kommer nu att återstå.

– Måste man flyga så går det. Tillgängligheten upprätthålls, men det är på minimal skala. Så ser det ut i hela Sverige nu, säger flygplatschef Robert Lindberg.

Han är förhoppningsfull om att det inte ska bli ännu färre ankomster och avgångar.

Men det kan gå åt det hållet?

– Jag skulle säga att det är ganska osannolikt, man är ändå mån om att upprätthålla tillgängligheten till alla regioner. Både för allmännyttan och för att det måste fungera för en del företag. Det är viktigt att upprätthålla flygfrakt och sånt.

Måste man flyga så går det.

Vill undvika varsel i det längsta

Alla 53 årsanställda på Skellefteå Aiport ska nu korttidspermitteras. Robert Lindberg förklarar att det görs för att mildra de ekonomiska konsekvenserna som den rådande situationen medför. Enligt sparpaketet som regeringen presenterade i måndags ska staten vara beredd att stå för halva lönekostnaden vid korttidspermittering.

– Vi har fått signaler att vi kan ansöka om det där, säger Robert Lindberg.

Vad betyder permitteringarna i praktiken på flygplatsen?

– Det kommer att vara betydligt färre ansikten. De flesta kommer att gå ned i arbetstid, motsvarande 40 procent av ordinarie tid.

Kan varsel bli aktuellt?

– I det allra längsta vill jag undvika den formen. Det som blir då är att man riskerar att tappa människor och det vill vi verkligen inte i nuläget. Det är väldigt kompetenta medarbetare på Skellefteå Airport och det är otroligt viktigt att behålla kompetens. Det är avgörande för när vi ska komma igång igen, säger Robert Lindberg.

Otroligt viktigt att behålla kompetens.

Han berättar att det spekuleras om flygbolagen kommer att överleva coronakrisen.

Vad tror du händer med flygpriserna?

– Om flygbolag börjar gå i konkurs så kommer det också att försvinna konkurrens. Då kommer priserna naturligt att stiga. Samtidigt vet jag att det kommer att komma nya aktörer då, så länge det finns en marknad. Jag tror på framtiden, Skellefteå Airport och Skellefteå kommer att överleva det här, säger Robert Lindberg.

Ankomster och avgångar

Ankomster från Arlanda och avgångar från Skellefteå Airport under vecka 13, enligt uppgifter från torsdagen den 19 mars. Kontrollera med ditt flygbolag att tiderna stämmer inför din resa.

  • Måndag till torsdag: Ankomst klockan 13.15 och avgång klockan 14.50.
  • Fredag: Ankomst klockan 11.25 och avgång klockan 13.00.
  • Lördag: Ingen trafik.
  • Söndag: En flygning på Skellefteå Airport kommer att ske, men i nuläget är det oklart vilka tider som ska gälla. Resenärer uppmanas vända sig till sitt flygbolag för information.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons