Annons
Andreas Johansson vid kontrolltavlan i det nu stängda Abborrverket: "Här kunde man i grova drag styra processen."

Guldstadens vattenverk i full drift – bybor ifrågasätter smaken: ”På vägen till stan klingar det av”

NYHETER Närmare 50 000 hushåll får nu sitt vatten från det nya vattenverket i Medle. Enligt Andreas Johansson vid Skellefteå kommun har responsen i huvudsak varit positiv – men alla är inte nöjda. "Det smakar badhus", säger Medlebon Anders Lindquist.

Annons

Driftsättningen av Guldstadens vattenverk tog paus över jul och nyår, men vecka 2 kom arbetet igång igen. Markförberedelser gjordes innan uppehållet, därför har det endast återstått att ordna anslutningarna till ledningsnätet.

Det har skett etappvis och den 13 mars var alla inkopplingar gjorda.

– Generellt så har det gått bra. Vi hade planerat för att det skulle bli en så smidig övergång som möjligt. I något villakvarter blev det ett tillfälligt avbrott under dagen, berättar Andreas Johansson, enhetschef Dricksvatten vid Skellefteå kommun.

Annons

”Treo-effekt” i vattnet

Att anslutningsarbetet gjordes i etapper ledde till att en del hushåll fick luft i vattnet. Enligt Andreas Johansson var det i huvudsak på Älvsbacka och i centrala stan.

– Vi fick använda ett speciellt körsätt på vattenverket. Normalt har vi självfall, det vill säga att vattnet går med eget tryck hela vägen, men när vi började leverera från Guldstaden fick vi tryckhöja vattnet med pumparna som finns där.

Normalt har vi självfall, det vill säga att vattnet går med eget tryck.

Vattnet kunde komma ut grumligt men klarnade sedan snabbt. Det var inte farligt att dricka, men Andreas Johansson berättar att flera hann reagera på ”Treo-effekten”.

– Sedan cryptosporidium har vi blivit en första kontaktväg för många. Vissa vänder sig till oss innan de vänder sig till sjukvården, säger han.

Anders Lindquist. Foto: Privat

0,04 milligram per liter

Andra som hört av sig är de som bor närmast det nya vattenverket. Medlebon Anders Lindquist berättar att många har reagerat på klorsmaken i vattnet.

– I grund och botten är vi positiva till verket. Vi förstår vikten av att alla ska ha bra vatten, men man kan ändå känna att det är vi som får betala priset. Det smakar badhus och en del som har spädbarn tycker att det känns obekvämt, säger han.

Man kan ändå känna att det är vi som får betala priset.

Andreas Johansson har svarat på mer än ett samtal om det. Han poängterar att de tillämpar klor för att säkerställa att vattnet är säkert att dricka. Han säger att klorhalten också är väldigt liten i det nya vattnet: 0,04 milligram per liter.

I vattnet från det nu stängda Abborrverket låg den på 0,20 milligram per liter.

– Så det är extremt mycket lägre nivåer. Samtidigt har jag full förståelse för att Medleborna kan uppleva en skillnad, de har fått vatten från Slind tidigare och det innehöll inget klor, säger Andreas Johansson.

Bild inifrån från det nya vattenverket i Medle. Foto: Patrick Degerman

Fortsätter finjustera

Att byn är först i tur på ledningen från Guldstadens vattenverk bidrar till smaken. Andreas Johansson berättar att boende i Myckle inte har hört av sig.

– På vägen till stan klingar det av. I dagsläget behöver vi en liten klordos för att säkerställa att det är säkert dricksvatten, sedan finjusterar vi det där hela tiden. Vi kanske inte kan få bort det för alla, men vi kanske kan minska det, säger han.

Annons

Vilka positiva röster har ni hört om vattnet?

– Ingen hör av sig till oss och säger ”nu är det jättegott”, men om man följer responsen i sociala medier så verkar majoriteten av Skellefteborna som hade Abborren tidigare vara väldigt nöjda. Det är jättekul, säger Andreas Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons