Annons
Annette Lindgren. Foto: Privat

Fem tips för stresshantering: ”Det är ingenting fel i det du känner”

HÄLSA Terapeuten Annette Lindgren tipsar om hur du kan undvika att överväldigas av orostankar kring allting som händer.

Annons

Skelleftebon Annette Lindgren är hälsopedagog och kognitiv beteendeterapeut. Hon har bott i Gävle, Stockholm och Skövde, och har jobbat länge inom företagshälsovård. För två år sedan blev hemlängtan för stark för att motstå.

– Jag ville tillbaka till familjen, vännerna, naturen och… ja, det är en helhetsbild.

I dag driver hon Skellefteå samtalsterapi och jobbar mycket med stresshantering. Nu vill hon ge fem tips till alla som känner en oro kopplad till coronautbrottet.

Annons

Fem tips – så hanterar du stress i coronatider

 

• Prata med någon du känner

– Det är viktigt att prata med någon om vad du tänker, så att du inte sitter själv med orostankarna. När vi formulerar oss i ord blir det tydligare för oss vad vi tänker och oroar oss för. Det är också viktigt eftersom personen du pratar med kan se saker ur olika synvinklar och nyansera bilden åt dig, säger Annette.

• Glöm inte att hålla dig aktiv

– Motion är ett bra sätt att minska stress, det får oss att slappna av efteråt. Det kan vara promenader, yoga, löpning eller vad som helst. Samtidigt kan du lägga in en närvaroövning, alltså att du tänker på att uppmärksamma det du ser, luktar och hör när du till exempel är ute på skogspromenaden. Det är ett bra sätt att flytta fokus från orostankarna, förklarar Annette.

Försök leva i nuet i samband med promenaden, tipsar Annette.

• Ödsla inte energi på sådant du inte kan påverka

– Hur kommer det att gå med ekonomin, arbetet och våra nära och kära? När vi känner en ovisshet brukar vi skapa scenarion som kanske är värre än hur det faktiskt blir. Vi kan inte påverka allting, istället kan vi fokusera på det vi faktiskt kan göra någonting åt. Som att följa myndigheternas rekommendationer till exempel.

• Ta en lugn stund innan du lägger dig

– Prioritera avkopplande saker då, det hjälper dig få en bra sömn. Det är kanske inte då du ska följa nyhetsflödet som allra mest, om det får dig att varva upp. Det kan du göra tidigare under dagen istället, säger Annette.

• Var snäll mot dig själv – och mot andra

– Ha lite medkänsla för dig själv, det är ingenting fel i det du känner eller tänker. Det gäller också dina medmänniskor. Om någon till exempel bunkrar toapapper är det kanske den personens sätt att hantera situationen. Vi gör alla så gott vi kan och vi kan alla försöka visa lite extra förståelse, säger Annette.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons