Annons
Sponsrad artikel
Vitt är en av årets trender. Foto: Shutterstock

Odlingsnyheter 2020: ”Tydligt att vitt är mycket populärt”

TRÄDGÅRD Vare sig du odlar på balkongen eller i en trädgård är det skönhet och njutning som bör vara ledordet.

Du väljer själv vad du vill plantera och det är du som ska njuta av färgerna, dofterna och smakerna. Det går dock trender även i odling och det kan handla om nya former på grönsaker eller kombinationer av färger på blommor.

I år kan du se tydligt att vitt är mycket populärt. Som frönyhet finns till exempel luktärtor i svandunsvitt, men också en som har ljusa toner från gräddvit till ljus lavendel. Snokört, lejongap och karpaterklocka finns också som frönyheter för dig som vill haka på den vita trenden.

Annons

Tips för dig som vill så fröer

Börja alltid med att läsa på fröpåsen där du hittar en beskrivning hur just den frösorten sås på bästa sätt. Vissa fröer ska förbehandlas och det kan vara till exempel kyl- eller blötläggning och ruggnig. Planera det i god tid så att du har dem färdiga när det är dags för sådd.

När det är dags att så använder du rena krukor och rätt typ av jord då det är viktigt för att fröerna ska gro. Vattna igenom jorden och strö sedan ut fröerna på jordytan. Frönyheter 2020 som ska förkultiveras inomhus är till exempel mjölkklocka, stäppsalvia, rostfingerört och minipetunia.

Annons

Odla inomhus året runt

Du som vill odla året runt kan göra det inomhus med hjälp av extra belysning. Den extra belysningen krävs eftersom växterna är beroende av fotosyntesen för att överleva. Det finns färdiga lösningar som du kan använda dig av men du kan även använda dig av lysrör eller LED-lampor. Dina växter behöver ljus cirka 16-18 timmar per dag.

Bladgrönt och kryddväxter är det som är bäst lämpat att odla inomhus och välj helst sådana som är snabbväxande. Välj en porös och näringsrik jord och istället för att täcka fröerna med jord kan du använda vermikulit som är ett lermineral som håller jorden fuktig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons