Annons

Lägger ner kören i Burträsk – efter 40 glädjefyllda år: ”Det blir ett vemodigt avsked”

NÖJE Burträskkören Gammbyssa firar 40-årsjubileum till våren – och lägger sedan ner. Men först ska två konserter genomföras.

Annons

Rose-Marie Hägglund flyttade till Skellefteå 1980 ville hon gärna starta en kör, men eftersom det redan fanns gott om körer i Skellefteå blev Burträsk utgångspunkt för kören Gammbyssa.

– Till en början var vi ett 20-tal personer men under åren har det ökat till 40-45, så vi är en ganska stor kör. I starten var det flest medlemmar från Burträsk, men numera körs det många mil för att vara med, berättar Rose-Marie.

Med tiden har en stark gemenskap vuxit fram och kören har sedan starten uppträtt på flera orter i Sverige, och även rest utomlands ihop.

– Att sjunga i kör är mer än att bara sjunga, det är en livsstil. Man blir väldigt tight med gruppen och gemenskapen är viktig, säger Rose-Marie.

Annons

VILL INTE LÄMNA ÖVER
När kören nästa år fyller 40 har det dock blivit dags att lägga ner, vilket är något som Rose-Marie beslutat för flera år sedan.

– När jag startade 1980 kunde jag inte tro att vi skulle hålla på i 40 år, men allt eftersom vi fyllde 10, 20 och 30 år kände jag att 40 var något att sikta på – och att det sedan fick räcka, säger hon och förklarar:

– 40 år med samma körledare är en lång tid och jag vill att vi ska sluta när Gammbyssa fortfarande är en bra kör. Jag vill inte att kören ska tyna bort, och jag vill inte heller lämna över den till någon annan då det är ett varumärke som jag håller för kärt. Jag hoppas dock att alla som är med kommer att fortsätta att sjunga på andra håll, säger hon.

LILL LINDFORS
Innan Gammbyssa säger tack och hej har de dock kvar två stora konserter. Först ut är deras julkonsert i Burträsk kyrka den 14 december.

– Vi kommer att börja i mörker och sluta i ljus. Det blir mycket värme och kärlek, säger Rose-Marie.

Annons

Den andra konserten, som blir Gammbyssas sista, görs tillsammans med Lill Lindfors 28-29 mars. Först i Anderstorpssalen på lördagskvällen och sedan i Burträskarnas hus på söndagen.

– När jag var ung och alla andra diggade The Stones och Beatles lyssnade jag i smyg på Lill Lindfors som var min stora idol. Jag har alltid tyckt om hennes musik, säger

Rose-Marie som har en syster som bor granne med Lill på Öland.

– Till slut vågade jag fråga om hon ville vara med på det här och hon nappade. Det ska bli så roligt.

Under konserten, som går under namnet “En sång att ta hem” kommer många av hennes låtar, samt körlåtar som är signifikanta för Gammbyssa, att framföras.

– Det blir ett vemodigt avsked, men vi lämnar med kärlek och glädje, säger Rose-Marie.

Artikeln publicerades i
senaste Megafonen – läs
hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons