Annons

Tog steget till egen restaurang – och är redan på jakt efter fler lokaler: ”Håller ögonen öppna”

MAT Redan som 27-åring har Oliver Lundmark hunnit med att jobba på fina hotell i Stockholm, som kökschef på Västerbottens bästa restaurang – och nu även öppnat sin egen verksamhet.

Annons

När Megafonen kommer till Skellefteå Golfklubb denna torsdag är det bara några dagar kvar innan Oliver Lundmark ska öppna dörrarna till sin första egna restaurang.

– Det känns så klart spännande men även väldigt roligt, säger han när vi sätter oss ner i lokalen.

Trots sin relativt unga ålder är han en erfaren kock som jobbat på många olika ställen i Norden. Han har bland annat jobbat på fina hotell och nyetableringar – men även på samma golfrestaurang som han nu tagit över.

– Efter gymnasiet jobbade jag en säsong på golfrestaurangen innan jag åkte till Stockholm. Då hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle komma tillbaka hit för att själv driva denna restaurang, säger han och ler.

Intresset för matlagning har enligt Oliver funnits sedan han var liten, även om det då mest handlade om kladdkakor och bullar. Restaurangbranschen fick han upp ögonen för i nian då han praktiserade på krogen Balzac.

– Jag blev snabbt frälst av restaurangkulturen, gemenskapen och den härliga stämningen vilket ledde till att jag valde Hotell och Restaurang på gymnasiet.

HÖGA KRAV I STOCKHOLM
Efter gymnasiet gjorde Oliver som nämnt en säsong på golfrestaurangen innan han flyttade till Stockholm där han jobbade på olika hotell som á la carte-kock.

– Jag jobbade bland annat på Lydmar hotell som ligger intill Grand. Det sägs ha varit Skandinaviens dyraste hotell då och kraven var väldigt höga, säger Oliver.

Annons

En morgon när han kom till jobbet fick han en ovanlig beställning från sin chef.

– Han sa att “du ska laga alla dina rätter från á la carte-menyn så snabbt du kan och ta upp dem till VIP-våningen”. Vi öppnade egentligen inte förrän klockan 12 så jag förstod inte vad det var frågan om, men det var bara att lyda och börja tillaga rätterna.

Även Olivers kollegor fick samma uppmaning – och totalt skickades alla rätter som fanns på deras meny upp till den aktuella våningen.

– Det var först efteråt som vi fick veta att det var Facebook-grundaren Mark Zuckerberg som bodde där. Han var osäker på var han skulle äta middag den kvällen och ville se vad vi erbjöd, säger Oliver och ler.

Det låter som en häftig frukost. Blev han nöjd?

– Ja, han bokade bord hos oss för middagen så det måste han ha blivit. Vi skakade mest på huvudet, men det är ett roligt minne från den tiden.

GIVANDE JOBB
Efter sejouren i Stockholm flyttade Oliver hem till Skellefteå för att jobba på nystartade Bryggargatan i två år innan han gjorde två vintersäsonger på Radisson i Trysil, Norge, och en sommarsäsong i Reykjavik, Island.

Under den andra vintern i Trysil fick Oliver rollen som souschef.

– Det var väldigt spännande att som 24-åring ha 4-5 personer att styra över. Samtidigt som det var det svåraste jag gjort var det även extremt givande och kul att ha en ledande roll, säger han.

Sommaren 2015 hjälpte Oliver två vänner med en nyöppning utanför Göteborg, men efter det kände han sig less på att byta jobb varje halvår och sökte sig norrut för att slå sig ner permanent i Umeå.

– Jag hade fått ett jobb på Rex i Umeå som souschef och de var just i färd att utöka sin verksamhet så jag hade ett kökschefsjobb i sikte. Det kändes bra att bo i Umeå och jag hade tänkt bli kvar där, säger han.

VÄSTERBOTTENS BÄSTA RESTAURANG
Bara några månader senare fick han dock ett samtal från Markus Richtmann som var i färd att öppna Stadskällaren i Skellefteå. Han ville ha Oliver som kökschef – och det var ett erbjudande Oliver inte kunde tacka nej till.

– Jag skulle få vara med redan innan öppning och kunna påverka menyer, hur köket skulle se ut och sånt. En sådan chans tackar man inte nej till, säger han.

Numera känner de flesta till Stadskällaren i Skellefteå, och de utsågs bland annat till Västerbottens bästa restaurang 2018 enligt White Guide.

– Det har verkligen varit fina år där och vi har gjort mycket bra tillsammans, säger Oliver som dock sade upp sig i slutet av förra året för att satsa på sin egen verksamhet.

– Jag har sedan länge haft som mål att driva något eget. Jag och min far har tittat runt på lokaler ett tag, och när golfklubben hörde av sig om att de sökte en ny krögare så nappade vi på det.

VILL ÖPPNA FLER RESTAURANGER
När denna artikel publiceras har restaurangen öppnat för sommaren. Där håller de öppet från 8.00 till 20.00 varje dag under säsong och serverar allt från mackor och dryck till lunchbuffé, middag och specialmenyer vid utvalda tillfällen.

– Restaurangen finns till för att serva golfspelarna, men den ligger även bra till för att människor som inte spelar golf ska kunna komma hit och äta. Det tar bara 10 minuter med bil från Skellefteå, finns gratis parkering och miljön här ute är underbar, säger Oliver.

I framtiden hoppas han även kunna öppna ytterligare en restaurang i Skellefteå.

– Vi söker efter en lokal där vi kan ha verksamhet året runt så om någon har en ledig är vi intresserade, säger Oliver.

Vad skulle den restaurangen ha för inriktning?

– Jag tycker att det italienska köket är väldigt intressant, men det beror mycket på vad det är för typ av lokal. Beroende på hur stor den är, var den ligger och hur den ser ut så kan det vara andra inriktningar som passar bättre.

Vad det blir får framtiden utvisa – men klart är att det här knappast är det sista vi sett av denna 27-åring.

Artikeln publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons