Annons

Lars Lindberg: ”I sportens värld kan allt hända”

SPORT Tänk dig att betala nästan en miljon svenska kronor för att se en basketmatch. Vad är det som krävs för att få till en sådan hysteri?

Annons

***

För att skapa en sådan galen efterfrågan behövs en David mot Goliat-match med ett lag som aldrig tidigare vunnit, i en stad som aldrig vinner – i ett land som ser sporten som en nykär ser på sin nya kärlek – mot en dynasti som alltid vinner, med stjärnor, pengar, lyx och flärd.

Det var så historia skrevs i mitten av juni när jag hade förmånen att bevaka denna stora händelse åt TV4 på andra sidan Atlanten.

Men vi börjar i Kanada.

Klockan är fyra timmar innan matchstart och köerna ringlar sig kilometervis. Ett otränat öga skulle tro att de köar för en biljett till en basketmatch, men kön är till en dinosauriepark – inte till själva matchen. Det är nämligen så att NBA-finalen – där stadens stolthet Toronto Raptors jagar sitt första NBA-mästerskap någonsin mot superlaget Golden State Warriors – spelas i före detta Air Canada Center som numera heter Scotiabank Arena, och den är utsåld sedan länge. De dyraste biljetterna gick för nästan en miljon kronor, men då får man också sitta på golvet intill Wayne Gretzky och rapparen Drake för att se matchen. Utanför arenan står en man med en skylt där han erbjuder en njure eller en lunga för att få en biljett till matchen. Han har inte en chans.

Annons

Det är NBA-final 5 i en serie som avgörs i bäst av sju matcher och Toronto har möjligheten att avgöra på hemmaplan i och med att de ledde med 3-1 i matcher. Toronto som stad har inte vunnit något stort på över 25 år. Visst, de vann ett MLS-guld 2017, men det mättade ungefär som om man äter en chipspåse till middag, det är inte riktigt det man behöver. Toronto törstar efter guld och i hockeyns födelseland har Stanley Cup till exempel inte stannat i asplövslandet sedan 1993. Det var också då senast Toronto vann något stort i någon av landets tre största sporter.

Men nu står dem där. Med bucklan på plats i arenan och ett helt land bakom sig. När nationalsången ”O Canada” framförs står 20,000 personer upp i arenan och sjunger ut sin längtan. Utanför står ett hav av människor som köat i timmar, vissa i dagar, för att ta plats i parken som byggts upp utanför arenan med det passande namnet ”Jurassic Park” för att stödja sitt Toronto Raptors.

På andra sidan skrivs historia. Där står en svensk. Aldrig tidigare har en svensk basketspelare tagit sig hela vägen till en NBA-final, än mindre vunnit. Det har, om vi ska vara ärliga, aldrig ens varit nära. Men nu står han där, Jonas Jerebko från Kinna. För många svenskar är Jerebko helt okänd, men med den senaste tidens framgångar, och med tanke på att han spelar i ett av tidernas bästa basketlag, så har han toppat sportsajter och nyhetssändningar den senaste tiden. Sverige har något att vara stolt över i världssporten basket.

Matchen då? Toronto kunde inte knyta igen säcken på hemmaplan, men tre dagar senare i Oakland skrevs historia. För första gången hade Kanada vunnit ett basketmästerskap. Hela landet kunde fira och i hockeylandet Kanada var basketfinalerna mot Golden State Warriors årets mest sedda sportevent, det utklassade till exempel NHL-finalerna.

Det är nya tider. Det är till och med så nya tider att Kanada är ett basketland, Sverige fick ha en svensk i en NBA-final och människan är beredd att betala nästan en miljon kronor för att se en basketmatch, alternativt ge bort en njure.

Lars Lindberg
Idrottstokig sportkommentator med rötterna i Myckle.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons