Annons

Lokala företag sluter upp bakom Elin Johansson – överraskades inför VM-resan: ”Är otroligt tacksam”

HÄLSA Taekwondostjärnan Elin Johansson tappade allt OS-stöd när hon blev gravid – men nu går Skellefteåföretag in och bidrar för en fortsatt satsning.

Annons

Elin Johansson från Skellefteå har varit i taekwondons världstopp under många år. Hon har bland annat varit rankad bäst i världen, deltagit på två OS och vunnit historiska 13 raka SM-medaljer.

2018 blev hon dock gravid och insåg snart att hon stod ensam i sin OS-satsning mot Tokyo 2020. Hon hade varken förening, tränare, träningslokal eller ekonomiskt stöd längre – vilket hennes fotbollsspelande man Jacob Stephenson tyckte var otroligt märkligt.

– Hon är en världsstjärna, och det är sjukt att hon skulle ha sämre förutsättningar att satsa än mig som spelar division II-fotboll – bara för att hon blivit gravid, säger han.

Annons

Jacob drog då – utan Elins vetskap – igång en kampanj under titeln ”Bygden har Elins rygg”

– Jag ville hjälpa henne att få ihop satsningen samtidigt som vi med den här kampanjen kan lyfta frågan i samhällsdebatten. För jag tycker att man ska kunna vara elitidrottare och mamma, säger han.

Totalt har 27 företag varit med i denna kampanj och tillsammans bidragit med cirka 100 000 kronor till Elins OS-satsning.

– Trots att det kanske låter mycket, så är vi ändå en bra bit från att ha hela satsningen i land. Men med tanke på vilken respons detta har fått så har jag goda förhoppningar att vi ska lösa det allt eftersom, säger Jacob.

På onsdagsförmiddagen överraskades Elin av Jacob och företagen som bidragit med pengarna. Detta dagarna innan Elin åker på VM – och bara tre månader efter att deras barn har fötts.

– Oj, wow. Jag är otroligt tacksam för detta, sa Elin som inte kunde hålla tårarna tillbaka.

– Det har varit en tuff och oviss tid och jag är tacksam över att ni tror på mig.

VM drar som sagt igång nu i veckan vilket blir Elins första tävling sedan hon fick barn.

– Det kommer att bli spännande att se var jag står nu och det här är ett första steg mot att komma tillbaka till den form jag varit i – och med tiden bli ännu bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons