Annons
Johannes och Angelica Berg med barnen Timothy, Milton och kusin Adele var några av dem som besökte Bergsåkersgården förra året. Foto: Regina Olofsson

Lokala matproducenter öppnar för besökare: ”Folk är glada och tycker det är jättekul att få se miljön vi jobbar i”

MAT Den 19 augusti finns möjlighet att besöka 15 lokala matproducenter i Skellefteå kommun.

Annons

MatTuren är ett samarbete mellan 15 gårdar i Skellefteå där allmänheten har möjlighet att besöka lokala matproducenter. På gårdarna går det köpa lokalproducerade varor som kött, bröd, bakverk, färska grönsaker, rökta produkter och fårskinn. Det serveras också mat och fika.

– Det här är en dag att rekommendera, säger Andreas Bergmark som föder upp kor, kalvar och tjurar av rasen Angus på Bergmark Gård i Vallen.

Det här är femte året som MatTuren arrangeras. År efter år har besöksantalet ökat.

– Medvetenheten i allmänhet har ökat enormt. Det känns superroligt att folk är så nöjda och ger positiv feedback. Det finns många producenter med bra råvaror i vår region som säkert kan skriva under på att folk verkligen har fått upp ögonen för att handla lokalt, säger Andreas.

En annan gård som finns att besöka är bland annat Bergsåkersgården och Kräkångers Ekogård i Lövsele, söder om Lövånger. Där välkomnar Regina och Oskar Berg till Bergsåkersgården som föder upp KRAV-certifierade lamm och säljer lammkött, ullplädar och fårskinn. På Kräkångers Ekogård som ligger på samma gård odlar Reginas föräldrar, Margareta och Stefan Olofsson, ekologiska grönsaker.

– Vi är som en enda stor familj här på gården och det engagerar många människor som hjälper till. Det är en härlig dag och vi får bara positiva reaktioner. Folk är glada och tycker det är jättekul att få se miljön vi jobbar i, säger Regina.

Gårdarna håller öppet mellan kl. 11.00–17.00.

Här är alla gårdar som går
att besöka under MatTuren:

Auroragårdens Handelsbod
Barkbrödsbageriet i Kåsböle
Bergmark Gård
Bergsåkersgården
Burträsk Saluhall
Hermanssons Bageri
Hökmark 322
Järvtjärns utegrisar
Kroknäs Gård
Kräkångers Ekogård
Renbergsvattnets Lantbruk
Strömsholm Lantbruk
Ulricebergs Gård
Vallbacka Gård
Västerbotten Korv

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons