Annons

Dags för årets domarcup

Annons

Elin Lundgren, Lovisa Andersson, Thilde Larsson är tre av dem som ska döma fotboll i helgen.

HÄLSA I helgen arrangeras Domarcupen i Skellefteå.

Domarcupen har funnits i Skellefteå sedan 1981 och ger bland annat nya domare chansen att döma inför publik med observatörer på plats, och utvecklar samtidigt gemenskapen inom domarkåren.

I år kommer 40 domare att döma på domarupen. Av dem är 17 nyutbildade steg 1-domare.

– Det är fler nya domare än vi haft de senaste åren. Vi ser en positiv utvecklingskurva och det är kul att intresset ökar, säger Oscar Pettersson på Norra Västerbottens Domarklubb.

Av dem är fyra kvinnor vilket kan låta lite, men i praktiken innebär det en fördubbling från antalet kvinnliga distriktsdomare som är aktiva sedan tidigare.

– Vi har haft väldigt få kvinnliga domare sedan tidigare så det är extra kul att dessa fyra är med i år, men vi vill så klart att ännu fler tjejer ska vilja döma i framtiden, säger Oscar.

Tidigare år har flera domare slutat döma redan efter ett år, men för att undvika det har domarklubben infört en fadderverksamhet där de nya domarna ska få stöd och råd från mer erfarna domare.

– Det är ett tufft klimat och domarna slängs in i hetluften direkt. Med faddrar hoppas vi kunna behålla de nya domarna längre.

I domarcupen deltar 24 lag varav 12 är herrlag, 8 damlag och 4 U17-lag. Matcherna spelas på Norrvalla och Skogsvallen från fredag till söndag.

– Domarcupen finns ju självklart också till för att ge lagen en bra start på fotbollssäsongen och vi välkomnar publiken till en fartfylld och härlig helg med mycket fotboll, säger Oscar.

Spelschema hittar du på Domarcupens hemsida.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons