Annons

Snöbio på torget i Skellefteå

Annons

Snöbion lockade mycket publik förra året. Foto: Johan Granstrand

NÖJE I år bjuder snöbion på fler filmer och en hel biosalong i snö. “Så länge publiken fortsätter att komma så är det ju svårt att lägga ner”

Initiativtagare till Snöbion är Johan Granstrand och Mattias Sjöstedt.

– Det var i samband med att Mattias hade gjort filmen I väntan på Larry – om när Lars Koverberg lurade halva Skellefteå att Dallas-stjärnan Larry Hagman skulle komma till torget – som vi sa att det skulle vara grymt att visa filmen på samma plats som det hände, berättar Johan och fortsätter:

– Jag höll vid den tiden även i ett projekt där vi försökte ta ut kulturen i det offentliga rummet samtidigt som det var kulturhuvudstadsår i Umeå, så det kändes naturligt att göra något vintrigt och kallt. Då uppkom idén att det kanske gick att göra en duk av snö. Och det gjorde det.

Förutom 2015 – då snöbion var vid älven – har arrangemanget varit på torget.

– Vi fortsätter även i år att vara på torget för att det är roligt när det händer saker mitt i stan. Det är jättefint och bra att vara vid gradängerna ned mot älven, men torget är ändå stans hjärta.

Filmvisningarna på torget blev lyckade och lockade stor publik.

– Det är såklart jättekul! Och det är ju hela behållningen. Folk gör det fantastiskt bra som masar sig ut för att sitta och frysa tillsammans och se filmer som de kan se mycket bekvämare hemma.

Den positiva feedback de fått är det som gjort att Snöbion återkommer även i år.

– Och så vill vi ju att det ska hända många roliga saker i Skellefteå på vintern både för oss som bor här och för turister – och det gör det ju verkligen i år, i alla fall under februari.

I år kommer Snöbion att pågå under en längre period än tidigare. Fem kvällar med visningar fördelat på nära två veckor så att det sträcker sig från Vintersimmet, över Pride-veckan och till Melodifestival-helgen.

– Vi försöker förstås hela tiden att utveckla innehållet och inramningen. I år kommer vi att satsa mer på själva arenan och ska försöka bygga hela ”salongen” med sittplatser och allt i snö, säger Johan.

Bland filmerna hittas dokumentärer, familjefilmer och musikalfilmer.

– Vi försöker tänka både bredd och spets. Vi vill ju att våra gäster ska få uppleva något de kanske inte har sett förut, samtidigt som det måste vara filmer som lockar publik också. Filmerna håller hög kvalitet rakt igenom, men vissa kvällar är mer publikfriande än andra.

Har ni en ambition att det här ska bli en tradition?

– Vi försöker att bara tänka ett år i taget då det finns en del av nyhetens behag i det här också, vi får inte bli blassé. Men så länge publiken fortsätter att komma så är det ju svårt att lägga ner.

Årets snöbio arrangeras 10-23 februari.

Här kan du se vilka filmer som visas »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons