Annons

Så ska nya kulturhuset se ut

Annons

kulturhuset_skellefteaSkissbilder ur förslaget ”Sida vid sida” som vann arkitekttävlingen som ska ligga till grund för Skellefteås kommande kulturhus. Se fler bilder längre ner på sidan.

KULTUR Med bidraget ”Sida vid sida” vann White Arkitekter arkitekttävlingen som avgör hur Skellefteås nya kulturhus och premiumhotell ska se ut.

Förra året beslutade kommunfullmäktige att ett nytt kulturhus ska byggas i Skellefteå och att utformningen ska tas fram genom en arkitekttävling.

Totalt kom 55 bidrag in – och nu har vinnaren utsetts. Det heter ”Sida vid sida” och är White Arkitekters bidrag i tävlingen. Det står klart efter den prisceremoni som genomfördes på Skellefteå Stadshotell under tisdagen, skriver Skellefteå kommun på sin hemsida.

Arkitekterna Robert Schmitz och Oskar Norelius ligger bakom förslaget.

– Blandningen av flera olika kulturverksamheter och ett hotell är en drömuppgift för oss arkitekter! Att Skellefteå dessutom satsar på trä och att projektet har en hög hållbarhetsprofil gjorde valet självklart, säger Robert Schmitz till kommunens hemsida.

– Den största utmaningen var att forma ett kulturhus för Skellefteåborna och att tydligt koppla ihop de olika verksamheterna med varandra för att möjliggöra utbyten. Det var även en utmaning att skapa en gemensam entré och mötesplats för både kulturverksamheterna och hotellet mot torget, och samtidigt skapa levande framsidor ut mot resten av kvarteret och det kommande resecentrum, tillägger Oskar Norelius.

Bilderna du ser här på sidan ska ses som en programskiss som under projekteringen 2016-2017 ska utvecklas till ett färdigt projekt med preliminär byggstart under 2017.

– Både större och mindre förändringar kan ske under projekteringen, men samtidigt får inte det färdiga projektet komma så långt från skissen att ursprungsidén inte känns igen, säger Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhus Skellefteå.

kulturhus33Vi från torget. Skissbild ur White Arkitekters förslag som vann tävlingen.

Kulturhus_11Vy från foajé mot torget.

kulturhus44Skissbild ur White Arkitekters förslag som vann tävlingen.

kulturhus22Entré, interiör.

 

Juryns motivering:

”Sida vid sida är ett elegant och tilltalande hus, uppbyggt av enkla volymer, som väl sammanfogar programmets olika delar till en fungerande enhet, där alla verksamheter får en tydlig identitet sida vid sida, samtidigt som de utmanas till nya samarbeten genom flexibla ytor att utnyttja gemensamt”

I denna PDF-fil (länk till kommunens hemsida) finns mer information om det vinnande bidraget »

Det vinnande förslaget visas även i sin helhet i Skellefteå Stadshus.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons