Annons

Publikmagnet på Nordanå

Annons

Kvarnspelet Monica WargMonica Warg och Anders “Tjaljonken” Wikström är två av aktörerna i Kvarnspelet.

NÖJE År efter år har backen vid kvarnen på Nordanå fyllts med tusentals människor som vill bevittna bygdespelet som hyllar bonskan: ”Häftigt att se”.

Kvarnspelet är Skellefteås mest ihärdiga teaterevenemang och i år blir det 45:e gången som bygdespelet visas på Nordanå.

– Det pirrar alltid i magen på våren när det börjar vara dags att öva igen. Det är en sådan gemenskap i gänget och alltid kul att ses, säger Monica Warg som är en av aktörerna.

Varje år drar de storpublik och flera tusen personer samlas runt spelplatsen.

– Det brukar vara proppfullt! Redan flera timmar innan vi börjar kommer det folk för att ställa ut stolar. Det är verkligen häftigt att se backen fyllas, säger Monica och manusförfattaren Barbro Viklund fyller i:

– Vi bara väntar på att någon ska tälta för att få den bästa platsen, säger hon och skrattar.

En av dem som varit med länge är Meta Andreasson från Burträsk. Sedan 1984 har hon skrivit nya visor varje år.

– De tyckte att det skulle vara trevligt att ha med musik och frågade mig då, och sedan har jag blivit kvar. Det är trevligt att skriva visorna, även om jag själv tycker att jag var duktigare förr, säger hon och ler.

Kvarnspelet spelas alltid på skelleftemål och har sedan starten varit menat som en hyllning till bonskan.

– Vi vill hålla bonskan igång och föra den vidare till nya generationer. Tyvärr ser det ut som att den försvinner med oss, men vi har börjat spela in föreställningarna så att det ska finnas kvar även i framtiden, säger Monica.

Årets föreställning kretsar kring Kwarnböins kattcafé.

– Numera finns det caféer med alla möjliga teman och i Kvarnbyn har ett nytt kattcafé öppnat. Dessutom planeras ett trevligt ställe för de äldre, ett Ålderado, som det självklart både finns positiva och negativa röster om. Vidare får byn besök av en man som heter Owe från Misslögomträsk, och så småningom dyker hundraåringen som försvann upp, berättar Barbro.

Ny i gänget är regissören Åse Mauritzdotter Westin som gör sitt första år.

– Jag är väldigt imponerad över drivkraften som finns att sätta upp föreställningen år efter år och det känns kul att vara en del av det, säger hon.

Föreställningen har premiär på Nordanå den 2 juli och går sedan även att se i Burträsk den 7 juli.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons