Annons

Se Peter Åbergs cirkuskonster

Annons

MUSIK Bandet Dajjaf har valt att lyfta fram olika talanger med anknytning till Skellefteå i sina nya musikvideor.

I Skellefteåbandets Dajjafs andra video får vi möta jonglören och akrobaten Peter Åberg som kommer från Bureå. Han har livnärt sig på sina två cirkusspecialiteter under många år.

Några av bandets medlemmar känner Peter sedan många år tillbaka och har följt hans utveckling inom sitt ovanliga yrke med stort intresse.

– Han var ett självklart val för oss till videoprojektet som vi håller på med, faktiskt den första vi kontaktade, säger Fredrik Forsfjäll som spelar bas i Dajjaf.

Se videon här:

Dajjaf har själva intervjuat Peter om hur det kommer sig att han började med jonglering, hur mycket träning som krävs och varför det är svårt att utgå från Skellefteå som jonglör:

Året var 1998 då två av Peters kompisar introducerade honom för jonglering. Kompisarna hade åkt skateboard ihop under flera år och därigenom fanns redan entusiasmen för att göra tricks. När vi frågade Peter om vad det var som fick honom att fastna för jonglering så är det just det han nämner. ”Jonglering är uppbyggt av tricks. Jag gillar tricks.” Efter att under några år ha spenderat en stor del av sin fritid på jonglering så bestämde Peter sig för att styra skutan mot huvudstaden för att satsa på att ta sig in på circusskolan, Circuspiloterna.

– Det var ett äventyr kan man säga. Sjuk chock att på audition se så mycket folk och så otroliga saker alla kunde göra. Jag trodde aldrig att jag skulle ha en chans att komma in överhuvudtaget. Det var en grym upplevelse!

Efter några veckor fick han beskedet att han tagit sig in på utbildningen. Där utvecklades han mycket både som jonglör och artist. På utbildningen började Peter även att utöva sin andra circusspecialitet, parakrobatik.

– Den grenen gillar jag lika mycket som jonglering men jag har en längre och en mer personlig relation till jongleringen. Där har jag också all kontroll, säger Peter och skrattar lite.

Att vara artist inom circusgenren kräver en hel del träning.

– Det är lite olika men oftast blir det 2 timmar jonglering och 2 timmar parakrobatik 5 dar i veckan. Ifall jag är på turné och har show på kvällen så blir det ungefär hälften.

Peter livnär sig på dessa konster och har gjort det i åtta år nu. Han älskar sitt jobb och har inga planer på att byta bana. Jobbet innebär att man ofta lever sitt liv i en kappsäck men turnerandet är inget som Peter tröttnat på.

– Jag gillar att vara på turné och se nya länder och städer och möta nya kulturer och människor. Ibland saknar jag att vara hemma men efter ett tag hemma så saknar jag turnén!

Turnéerna har sträckt sig över hela världen. Bland annat har han haft förmånen att delta i en show som heter Le Plus Grand Cabaret Du Monde (översatt – världens största kabaret). Det är en TV-show i Paris som har drygt 50 miljoner tittare. Vidare har han följt med på en turné i Tyskland som heter Feuerwerk der Turnkunst (översatt – fyrverkeri av akrobatik) där man uppträder i stora arenor för 10 000 pers varje kväll. Dock är det sällan som turnéerna har gjort något nedslag så långt norrut som Skellefteå.

– Det är synd för jag skulle gärna vara i Skellefteå oftare. Jag har ju familj och vänner där. Istället försöker jag åka upp dit privat så ofta jag har tid. Trist nog tror jag det kan vara svårt att utgå från Skellefteå inom det artisteri som jag håller på med.

Peter bor just nu i Stockholm med sin fru. Hon är också circusartist och på senare och år har dom uppträtt mycket tillsammans inom parakrobatik.

– Både jag och Saara är ute på turné nu med Cirkus Cirkörs nya show Limits. Vi kommer förmodligen att spela den tillsammans i två år framåt.

Turnén kommer som längst norrut att stanna i Umeå i november i år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons