Annons

57 med i arkitekttävlingen

Annons

Therese Bäckström Zidohli kulturhusPå busstorget – mitt i centrala Skellefteå – ska det nya kulturhuset börja byggas 2017. Therese Bäckström Zidohli är projektledare. Foto: Arkivbild

KULTUR Det har kommit in 57 bidrag till arkitekttävlingen som ska bestämma hur Skellefteås kommande kulturhus och hotell ska se ut.

– Vi har längtat efter att få påbörja juryarbetet och se alla förslag som kommit in, och nu är det nära! Om sammanställning och godkännande av bidrag går enligt plan kan vi påbörja både juryarbetet och utställningen för allmänheten om ca tre veckor, säger Therese Bäckström Zidohli, projektledare för Kulturhus Skellefteå i ett pressmeddelande.

Kommunen samarbetar med organisationen Sveriges Arkitekter när det gäller arkitekttävlingen.

– Med tanke på att byggnaden, med både hotell och fyra fasta kulturverksamheter, är komplicerad och innebär en stor utmaning så är det glädjande att vi har 54 som väljer att delta. Vi kan förvänta oss att de som ställer upp har gjort ett kvalificerat arbete, det ska bli spännande att se utställningen och följa jurybedömningen, säger Tove Wallsten som är projektledare för tävlingen.

– Varje tävlingsdeltagare kan tänkas investera uppåt en halv miljon kronor i arbetet med sitt bidrag, trots att bara vinnaren är garanterad ersättning. Det är en fin känsla att så många antar utmaningen och engagerar tid, kreativitet och pengar i Skellefteås nya kulturhus och hotell, säger Therese Bäckström Zidohli.

Juryarbetet påbörjas i mitten av mars och i samband med det startar även utställningen där allmänheten får se alla bidrag i arkitekttävlingen.

Vinnaren utses i maj.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons