Annons

Vårens nya dofter

Annons

NamnlösSKÖNHET-Nu på våren byter man ut de tjocka, varma vinterkläderna till något lättare. För många kommer det naturligt att de vill ha en doft som matchar med den nya tiden, berättar Anita Lindberg på Kicks i Skellefteå.

– Ge mig vårens bästa doft, säger du vid parfymernas hyllor, redo att fira våren med något nytt.

På ett ögonblick griper expediten tag i din handled och med en precision likt Zorro landar en dusch av doft på armens undersida. När doftmolekylerna når ditt luktsinne känner du att det här, det är the one and only. Du nickar, handlar och går därifrån. Eller? Är verkligheten kanske snarare så att expediten placerar huvudet på sned och vill veta lite mer om dig. Vad har du använt tidigare, vilka noter gillar du, till vilket tillfälle ska du använda den? Så kommer den kanske viktigaste frågan…

– Vad vill du att doften ska säga om dig?

Bland parfymhyllorna på Kicks i Skellefteå arbetar Anita. Hon har tillsammans med sina kollegor precis varit på releasekväll för våren och sommarens nya dofter.

– Det var ett tjugotal parfymer vi blev presenterade för. Förutom att prata om ingredienser fick vi även se kortare filmer för att förstå vad som inspirerat till vårens droppar och flaskornas utformningar. Det var allt från skira tyger, fågelburar till hallon och tequila.

De dofter som lanseras under våren tenderar att skilja sig åt mot de som lanseras under årets mörkare månader.

– Dofterna är ofta blommigare, fruktigare och definitivt lättare och fräschare på våren, berättar Anita och nämner körsbärsblomman som en ständigt återkommande not.

Medan Calvin Klein tog till vara på nämnda blomma i sin nya doft euphoria endless, plockade designern Elie Saab, vars klänningar precis vandrat längs Oscarsgalans röda matta, magnolia och apelsinblommor för att skapa sin nya doft L’eau couture.

– Det är en krispig citrusdoft med blommiga inslag. I botten finns grön mandel och en pudrig vanilj. Mjuk och elegant, beskriver Anita doften vars flaska inspirerats av solens speglingar genom glas i Beirut.

Escada är kända för sina limited editions och med vårens Born in Paradise är de inne på sin tjugoandra. Det är en fruktig coctail där noter som cocos, melon och ananas kanske är de mest framträdande.

– Cocosvattnet är tydligt också i ck one summer edition på herrsidan. Det är en fruktig citrusdoft med andra noter som tequila och cederträ.

Även männen får alltså uppdatera sin doftgarderob denna vår och en av de största nyheterna under kvällen var att modehuset Valentino lanserar ännu en herrparfym.

– Medan ck one fungerar som en unisexdoft uppfattas Valentions doft Uomo mer maskulin med en mjuk läderartad doft. Flaskan för lätt tankarna till en ståtlig whiskeykaraff som jag tror både män och kvinnor skulle vilja ha ståendes i badrummet.

Anita är klar över hur man ska göra för att hitta sin nya doft i vår.

– Eftersom en parfym är uppbyggd av topp-, hjärt- och basnoter är det viktigt att prova doften på sin egen hud. Doften ändrar nämligen karaktär och det är först efter tjugo minuter hjärtnoten gjort sig till känna.

Då dofter förmedlar känslor och intryck kan det skilja sig från vilken parfym man väljer när man går ut och äter en fredagskväll mot den man har på jobbet. Doftexperternas uppgift har gått från att hitta en doft för alla tillfällen, till att bygga doftgarderober.

– Gå in i butiken och känn dig för, dofter är personliga så köp inte något bara för att alla andra har det. Rätt doft för rätt tillfälle kan lyfta hela ditt humör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons