Annons

Kroppen behöver anpassa sig

Annons

Hälsofrågan
Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra.

HÄLSA Vilka övningar är bra att göra som komplement till löpningen och hur ofta gör man dom? Läs fysioterapeuten Claes-Göran Sundells svar här.

Har du också en fråga? Ställ den direkt via formuläret längre ner på sidan.


Ont i hälsena och höft

Hejsan, jag har börjat att löpträna 3 dagar i veckan sen några månader tillbaka. Som ett brev på posten har jag nu fått ont i en hälsena och höft.

Vill verkligen fortsätta springa nu när jag kommit igång så bra så min fråga är: vilka övningar är bra (som kan göras hemma) att göra som komplement till löpningen och hur ofta gör man dom? Tacksam för svar.

Malla
Kvinna, 37 år

Hej!

Jag rekommenderar dig att ta kontakt med någon som kan undersöka ditt tillstånd och ge konkreta råd. Det är många faktorer att ta hänsyn till och därför bör man inte ge råd utan att träffas.

Det kan vara klokt att vila från löpningen ca 1 vecka och se om besvären klingar av. Det är en bra information till den som sedan träffar dig för undersökning.

I fall du inte sprungit förut (före din löpträningsperiod) kan den förhållandevis intensiva uppstarten vara orsaken till besvären. Generellt kan man säga att uppstarten av en ny form av träning bör vara successiv både i tid och intensitet. Kroppen behöver detta för att anpassa sig.

Hälsningar

Claes-Göran Sundell
Leg. Fysioterapeut
Idromed AB

 


Välkommen att skicka in din fråga:

[contact-form-7 id=”22838″ title=”Halsofrågan”]

 

De som kommer svara
på frågorna är följande personer:

Hälsopanelen

Petra Nygren, 360 Träningscenter, leg. barnmorska, Patrik Nygren, 360 Träningscenter, lic. personlig tränare och leg. naprapat, Lisa Alm, Idromed, leg. fysioterapeut (sjukgymnast), Claes-Göran Sundell, Idromed, leg. fysioterapeut (sjukgymnast) och specialist i idrottsmedicin, Mattias Hallberg, Rehabteamet, leg. naprapat och Joakim Holmqvist, Rehabteamet, leg. dietist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons