Annons

De vann Oscar, men förtjänade dem det?

Annons

leodi

FILM Här kommer en lista på några vinst-highlights under Oscarsgalans prisutdelning. Vilka vann? Varför? Och varför förtjänade inte Alfonso Cuarón regi-priset helt och hållet?

Bästa film: ”12 years a slave”.

Fantastiska skådespelare, en gripande berättelse med verklighetsförankring samt en storslagen produktion på alla sätt. Svårt att se en annan värdig vinnare i denna kategori då 12 Years a Slave innehöll de flesta av de klassiska elementen som till en viss mån krävs för detta pris.

 

Bästa regi: Alfonso Cuarón (”Gravity”).

Den stora utmaningen för regissören till Gravity var, förutom att regissera två skådespelare mot en gröna skärmar under några månader, att få tittaren att själv tro att man befann sig i omloppsbana runt jorden, och att skådespelarna i själva verket var tyngdlösa.

Om jag fick bestämma, så skulle det i själva verket finnas två priser i denna bästa regi-kategori. En för ”bästa skådis-regi”, samt ett till ”bästa allt annat-regi”. Denna film skulle vinna det andra priset med hästlängder, medan skådis-regin var bättre i t.ex. 12 Years a Slave och Dallas Buyers Club.

 

Bästa manliga huvudroll: Matthew McConaughey

(”Dallas Buyers Club”).
#poorleo… Nä, skämt åsido. Leonardo DiCaprio var favorit för denna, och trots hela fem Oscarsnomineringar har han ännu inte fått komma till skott.
McConaughey gjorde dock en riktigt fin insats i Dallas Buyers Club med en viktnedgång på tjugo kilon inför sin roll, och kanske var det just det att han löpte linan ut som gjorde att Leo fick stå sitt kast, ännu en gång.

 

Bästa kvinnliga biroll: Lupita Nyong’o

(”12 years a slave”).
Likt Gabourey Sidibe gjorde med ”Precious” kom Lupita från ingenstans och bara gjorde en touchdown framför allas våra våta kinder. Hennes insats i 12YAS var väldigt gripande, och den här kvällen kommer föralltid vara den kvällen då Lupita Nyong’os stjärna tändes för gott i Hollywood.

 

Bästa manliga biroll: Jared Leto

(”Dallas buyers club”).
Mycket välförtjänt, men också ganska väntat.

 

Bästa kortfilm: ”Helium”

(Anders Walter, Kim Magnusson)
Kul med dansk seger i kortfilmsgruppen!

 

Bästa manus: Spike Jonze (”Her”).

Som jag skrivit tidigare, är detta en välskriven och helt underbar historia. Spike Jonze är likt Cuarón en av inte längre så många regissörer/manusförfattare som fortfarande tänker till lite extra, och gör saker som inte redan har gjorts.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons