Annons

Filmtips: 12 Years A Slave

Annons

MCDTWYE FS008

FILM Hur överlever man, rent mentalt, ifall man som fri man blir kidnappad och såld som slav? När alla ens rättigheter tas ifrån en, och man är lika mycket värd som boskapet på en bondgård, vad finns då kvar att leva för?

Salomon Northup är lyckligt gift, framgångsrik och pappa till två barn. När han får ett jobberbjudande, och åker iväg med två män på affärsresa till Washington, vaknar han upp dagen efter fastkedjad i en källare.

Detta skulle vara början på tolv år av lidande och en tillvaro kantad av både psykisk och fysisk tortyr. Salomon står inför en hård kamp, inte bara för att överleva, men också för att behålla sin värdighet som människa.
Det är en rå skildring regissören Steve McQueen bjuder på, men det tillför. Som tittare är det inte helt lätt att titta på hur piskrappen fläker upp huden på ryggen, men realismen och klumpen i magen man sitter med efteråt gör hela storyn och dess verklighetsbasering mer påtaglig.

Filmen är nominerad till nio(!) Oscars, så något av ett prisregn kan vi nog förvänta oss på den stundande galan – vilket också filmen gör sig förtjänt av, båda tummarna och stortårna upp för denna!

Betyg: 5/5
IMDb: 8,5

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons