Annons

”Ett helt naturligt åldrande”

Annons

Hälsofrågan
Kvinnan på bilden har ingen koppling till artikeln.

HÄLSA Förra veckan drog vi igång Hälsofrågan på Megafonen.nu där du som läsare får skicka in frågor till vår panel. Här kommer första frågan och svaret.

Har du också en fråga? Ställ den direkt via formuläret längre ner på sidan.


Hejsan!

Jag undrar hur jag ska gå till väga för få ordning på min ”slappa” bak. Är som att muskelfästet ”halkat” ner så inte förrän jag spänner, hamnar den på ”rätta stället”. Stora vikt & nedgångar har väl hjälpt till att det också blivit lite slappt här & var.
Skulle vara så tacksam för svar! 🙂

Tre söners mor
Kvinna, 36 år

Hej Tre söners mor!

Det du beskriver är en del av ett helt naturligt åldrande som vi alla, i olika grader, drabbas av från och med 20-årsåldern. Ju äldre vi blir desto mindre spänstig/elastisk blir huden och har man, som du skriver, haft större viktuppgångar och nedgångar i samband med t.ex. en par tre graviditeter så måste man ha väldigt bra genetiska förutsättningar för att klara sig utan synbar kroppslig förändring.

Det enda som egentligen kan ”hänga” på våra kroppar är fett och hud, och då oftast i kombination. Muskler kan inte bli slappa och hängiga i den bemärkelsen och det går inte heller att träna upp en ”högre spänning” i dem så att de blir ”fastare”. Musklerna ska ju, när de inte används, vara avslappnade! Däremot kan de bli större med hjälp av styrketräning och mindre via inaktivitet vilket jag givetvis inte rekommenderar.

Om du vill minimera åldersförändringarna och möjligen förbättra nuläget så bör du leva så hälsosamt som möjligt via bra kost i rätt mängd, bra motion och sömn, minimera stress, undvika/avstå alkohol och tobak samt hålla fettvikten vid de nedre gränsvärdena.

Bästa träningshälsningar!

Patrik Nygren
360 Träningscenter, lic. personlig tränare och leg. naprapat,


Välkommen att skicka in din fråga:

[contact-form-7 id=”22838″ title=”Halsofrågan”]

 

De som kommer svara
på frågorna är följande personer:

Hälsopanelen

Petra Nygren, 360 Träningscenter, leg. barnmorska, Patrik Nygren, 360 Träningscenter, lic. personlig tränare och leg. naprapat, Lisa Alm, Idromed, leg. fysioterapeut (sjukgymnast), Claes-Göran Sundell, Idromed, leg. fysioterapeut (sjukgymnast) och specialist i idrottsmedicin, Mattias Hallberg, Rehabteamet, leg. naprapat och Joakim Holmqvist, Rehabteamet, leg. dietist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons