Annons

”En helt fantastisk berättelse”

Annons

MV5BMTYxMTEwODk5OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMDkwNjM3MDE@._V1_SX640_SY720_

FILM Spike Jonze, som är en av mina absoluta favoritregissörer, kommer här med en tjugo-år-fram-i-tiden-sci-fi. Det är varmt, det är vackert och jag trodde aldrig jag skulle bli så tagen av en man som är kär i sin dator. 

Theodore, som ligger i skilsmässa från sin förra fru, skaffar ett nytt operativsystem, ”OS 1” till sin telefon och dator. Detta OS, som är baserat på artificiell intelligens med en röst som kommunicerar med användaren, börjar efter många timmars verbal konversation fatta tycke för Theodore, och känslorna är ömsesidiga. De lär sig av varandra, växer med varandra, och det blir en särpräglad kärlekshistoria med många hjärtliga ögonblick.

En helt fantastisk berättelse där alla delar av manus, regi, foto, musik och skådespeleri är genomarbetat, vackert och självklart.
Det finns mycket att hämta här, ämnen som berör och känns aktuella. Bland annat kan man dra paralleller till vårt beroende av ny teknik, och hur vårt sociala liv är mer öga mot skärm, än öga mot öga. Också avsaknaden av mänsklig kontakt, som man löser genom att göra det omänskliga mänskligt, utan att förstå de konsekvenser detta kan ha på omvärlden.

Film: Her (2013 i USA, 2014 i Sverige)
Mitt betyg: 5/5
IMDb: 8,5

 

Trailer:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons