Annons

Ny upplaga av vintersim

Annons

Bilder från 2013 års tävling. Foto: Olaf Schneider

Den 8 februari genomförs för tredje året i rad ett öppet svenskt mästerskap i vintersim.
– Vår tävling och våra kurser i vinterbad har fått enorm uppmärksamhet i hela världen. Nu senast utsåg den tyska upplagan av magasinet Lonely Planet Traveller vinterbadande i Skellefteå till en av de tio häftigaste upplevelserna när det är minusgrader i luften, berättar Dark & Colds ordförande Lars Westerlund i ett pressmeddelande.

Förra året var det 120 tävlande som trotsade kylan i Skellefteå. I år hoppas Dark & Cold på ännu fler deltagare.
Platsen för tävlingen blir densamma som förra gången. Skellefteälven mitt inne i Skellefteå, strax nedanför Bryggarbacken.

Vid det öppna Svenska Mästerskapet i vintersim simmar man 25 meter i iskallt vatten. Trots de kalla temperaturerna säger reglerna att deltagarna bara får ha på sig vanliga badkläder, tillsammans med badmössa och glasögon. Badmössa är mycket viktig eftersom den största delen av kroppstemperaturen försvinner från huvudet.

Simsättet är vanligt bröstsim, men med huvudet ovanför vattnet. Man tävlar efter ålder. Yngre än 20 år, 20-30 år, 30-40 år och därefter indelas de tävlande i intervaller om fem år.
– Förutom individuella tävlingar har vi även en stafett på 4x 25 meter där båda könen måste vara representerade, avslutar Lars Westerlund.

Tillsammans med Dark and Colds team arbetar även föreningen Skelleftesim med arrangemanget samt ett antal andra entusiaster som gillar den här typen av udda arrangemang. Huvudsponsor är Skellefteå kommun.

Läs mer om vintersim och isbadande
i Megafonens januarinummer från förra året:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons