MAT Hur får man saffransbröd saftigt?
Alla vill veta och det är inte svårt alls.
Kockar och bagare säger alla olika.
En del säger att man ska använda ägg.
En del säger att man ska ha i Kesella.
En del säger att mycket smör är knepet.
Jag säger inga ägg (ägg är uttorkande) och att knåda degen så länge dina armar orkar. Ännu bättre om du har en maskin som gör jobbet åt dig.
Och att ha i rumstempererat smör istället för att smälta smöret.
Det är allt.
Här kommer receptet på Mina grymma Saffransbullar i repris!
Men akta dig. Du kommer aldrig mer att vilja vara utan dem..
~
Suss Saffransbullar med apelsin och mandelmassa, 30-40 bullar
Deg:
0,5 gram saffran (1 påse)
150 gram smör, rumstempererat
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar, vanlig går också bra
1 dl strösocker
1 tsk salt (låter mycket, men det är 1 tesked det ska vara)
2 tsk vaniljsocker
14 dl vetemjöl
Pensling & garnering:
1 ägg, uppvispat
strösocker
flagad mandel
Fyllning:
175 gram mandelmassa (eller gör egen, recept HÄR)
175 gram smör, rumstempererat
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 st apelsin, skalet och 1 msk av saften
Ta fram smöret till fyllningen.
Smält en liten klick smör i en kastrull och lägg i saffran så att saffranet får komma igång med sin smak.
Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke eller matberedare.
Häll på vätskan och rör runt så jästen smälter.
Rör i socker, vaniljsocker och salt.
Arbeta in lite mjöl i taget tills du satt i nästan allt.
Klicka i det rumstempererade smöret eftersom och arbeta degen tills det är jämn fördelat i degen.
Sätt i resten av mjölet tills du har en smidig deg.
Arbeta gärna i maskin minst 5 minuter, gärna 10 och om du knådar för hand, så länge du bara orkar minst en kvart.
Låt degen jäsa under bakduk 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Riv mandelmassan fint och vispa ihop med smör, socker, vaniljsocker, apelsinskal och apelsinsaft med elvisp.
Dela degen i två bitar och kavla ut till 1/2 cm tjocklek på ett lätt mjölat bakbord.
Bred fyllningen på och rulla ihop.
Skär längderna i 2-3 cm breda bitar och lägg dem i pappersbullformar på plåtar med snittytan uppåt.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Tips!
Lägg bullar lite luftigt i en gjutjärnspanna och grädda i den (utan papper då alltså). Så har du ett väldigt fina brytbullar!
~