Annons

I torsdags lade jag juldisk.

Annons

Ja. Jag lade juldisk i delin (delikatesser och mat med jultema) och tänkte på sommar.
Längtar tillbaka!
Jag hann nog inte riktigt fatta att det blev vinter. Säkert för att hösten var så otroligt vacker, varm och lång.
Så jag längtar tillbaka.
Eller efter riktig ordentlig vinter. Inget sånt här halverst vintertrams.

Hur som helst.
Nu är det iallafall läge för Päron.
Päronmarmelad måste du göra och ha på ostbrickan eller rostemackan!
Eller varför inte ge bort som en uppskattad julklapp?

Paronmarmelad_ikastrull

Paronmarmelad

Min Päronmarmelad med vanilj, ca 5 dl

8-10 mogna små päron
1 dl vatten
ca ½ paket Melatin
1½ dl socker
1 vaniljstång
½ citron, saften

Skala päronen och skär i mindre bitar.
Skåra vaniljstången och lägg allt i en kastrull.
Tillsätt 1 dl vatten och pressa ner citronen.
Låt koka ca 10 minuter så päronen blir mjuka och mosas.
Tycker du bitarna är för stora så mosa lite med en gaffel i kastrullen och vill du ha en slät marmelad mixar du dem (akta vaniljstången i så fall..)
Häll i Melatinet försiktigt och rör om.
Låt koka ca 1 minut.
Häll i socker lite åt gången, efter smak så söt du vill ha din marmelad.
Låt koka ca 1 minut.
Ta upp vaniljstången och häll marmeladen på rena burkar (Atamonsköljda eller steriliserade på annat sätt).

Tips!
Riv ner lite ingefära (mot slutet annars kan den bli besk), lite lingon, konjak eller smaksätt med lite mörk choklad!

~

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons