Annons

…but first, coffee!

Annons

Visst är det den bästa?

20130206-093635.jpg

Dagens första goda kopp med härligt kaffe!

Visst kan man göra annat med kaffe än att dricka en slät kopp.
En Irish Coffee är aldrig fel på helgen eller kanske en efterrätt eller kaka med kaffe i?
De här Kärleksmumsen är to die for!
~

Kärleksmums, en långpanna

5 st ekologiska ägg
4 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao av god kvalitet
300 g smör
2 dl vatten
200 g knäckchoklad (alt.mörk kvalitets choklad)

Glasyr och garnering:
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk kvalitets choklad 70%
2 dl kokosflingor till garnering

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.
Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.
Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.
Hacka knäckchokladen grovt och strö över smeten.
Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.
Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.
Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.
Strö över kokos och servera skuren i rutor.
~

Kaffedrinkar dricker jag oftare på vintern än på sommaren. Det värmer gott i kroppen under de kalla månaderna och jag tar lika gärna en Irish istället för en efterrätt.
Viktigt är att du verkligen använder farinsocker.
Och att du handvispar grädden.
Allt för att uppnå Den perfekta kaffedrinken.
Servera i ett högt glas på fot eller som jag.
Tekopparna Tsaikka från Iittala är givna till både glögg och Irish i det här hemmet.

~

Irish Coffee -ett glas

4 cl Irländsk blended whiskey
2 tsk farinsocker
starkt bryggkaffe
lättvispad grädde

I ett högt glas på fot tillsättes farinsocker och Jameson eller Tullamore Dew.
Häll över hett, starkt bryggkaffe tills ca 1 cm återstår av glaskanten.
Blanda med en sked tills sockret löses upp.
Häll försiktigt den lätt vispade grädden över baksidan på en sked.
Servera utan sugrör eller sked.

Tilläggas kan bara att det kan vara lämpligt att ha en sked stående i glaset när du häller i kaffet.
Skeden avleder värmen och förhindrar att glaset spricker.
Men ta ur den innan du serverar. Irish Coffee ska drickas med gräddmustasch!
~

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons