Fisk blir lätt tråkigt och man äter samma rätt hela tiden.
Jag älskar det asiatiska köket och är det bara koriander och chili i ett recept kan man tänka sig att det är gudagott!
~
Vietnamesiska fishcakes
Dessa underbara små fiskkakor kan du antingen avnjuta med ris, eller med kalla eller varma nudlar. Alltså, både som sallad eller som lite mer hederlig varm mat. Eller bara som den godaste lilla förrätten att doppa i olika såser.
400 g hoki eller annan vit fisk, grovt hackad
5 vitlöksklyftor, grovt hackade
2 salladslökar
½ kruka koriander, grovt hackad
1 ägg
1 msk majsstärkelse
2 bra nypor chilipulver
1-2 msk fisksås
1 rejäl bit riven ingefära ( som en stor potatis ungefär)
1 tsk socker
Rapsolja
Japp, nu tar vi fram morteln. Och så mortlar du vitlöken, löken, chili och koriandern till en finfin röra. Sedan släpar du fram din mixer, häller ner fisken, din mortlade röra, ägget, ja allt utom oljan helt enkelt. Mixa till en slät smet. Nu hettar du upp rejält med olja i en högkantad stekpanna. Forma små platta biffar av fisk-smeten och stoppa ner i den heta oljan. Stek/fritera fisken på varsin sida så de är gyllenbruna, låt rinna av på lite hushållspapper. Så där ja! Nu är dina fishcakes redo för förtäring. Njut dem gärna med nudlar och mina två favoritdressingar i just detta sammanhang. Häll lite av båda dressingarna över din mat och som pricken över i:et, en klick majonnäs. Bättre blir det inte att äta fisk!
Dressing 1
4 vitlöksklyftor, grovt hackade
½ röd chili, grovt hackad
1-2 msk socker
2 lime, pressade
4 msk kokosvatten ( det vattniga i burken med kokosmjölk)
2-3 msk fisksås
Fram med morteln! Ner med vitlök, chili och socker, mortla, mortla. Pressa limen över också, mortla lite till. Nu kan du hälla i hela alltet, mortla runt och smaka av. Starkt och syrligt!
Dressing 2
2 msk ljus soja
3 msk fisksås
3 msk vatten
2 tsk socker
1 rejäl bit ingefära, skalad och finhackad
Rör först ihop soja, fisksås, vatten och socker, tills sockret löst sig. Häll sedan ner den finhackade ingefäran och låt stå ett litet tag. Mmmmm….