Annons

Älgköttsoppa med klimp

Annons

Som det ska vara!
Har man möjlighet att köpa älgkött till som köttsoppa, gör det! Det blir SÅ stor skillnad jämfört med nötkött.

När jag var liten så bodde jag som bekant i metropolen Glommersträsk.

Timea vid Toppstugan

Det är fortfarande mitt absoluta favoritställe på jorden och som så många andra stolta Glommersbor så förblir jag just det, hur länge jag än bor på andra ställen (fast jag bor permanent i Skellefteå sedan 2000 ungefär) och ni som ”svischat förbi” på väg till fjälls har verkligen missat nåt fantastiskt på vägen. Men jag fattar också att man måste vara inföding för att tycka det är så fantastiskt som jag tycker.
Hur som helst, tillbaka till älgköttet.

älg

När jag var liten så bodde jag på ”övrevägen” nästan längst bort. På lägdan (=ängen) ovanför vårt hus står en lada och där skedde slakten av älgarna under älgjakten. Ni kan ju förstå att det var spännande när man som barn hörde av djungeltrumman att nu var det älg skjuten och på G till slakt! När man kunde ana att traktorn med släpen (där älgen låg) kom längst vägen så kutade vi upp till slakthuset för att inte missa nåt.

Där stod vi barn och tittade på när papporna hängde upp, tappade på blod och slaktade de rykande varma djuren. De skar, snittade, spolade bort blod och höll rent, lade huvuden på ett ställe, benen på ett annat. Pratade, skrattade och hjäptes åt att flå djuren och sen fick de hänga. Jag kommer ihåg att jag tyckte det såg så häftigt ut när knivarna var så vassa och de visste precis var de skulle lägga eggen så att ett helt sjok med skinn kom lös.
Så gick det till varje dag hela älgjakten, man var lite butter när man missat det hela om man var i skolan just då men man kunde alltid lita på att fler djur skulle komma.
När köttet grovstyckats och delats upp bland jägarna i laget så återstod finliret hemma.
Alla fick hjälpa till med köttet, även barnen. Man gjorde det man kunde även om det var att stoppa kött i påsar eller klistra lappar på.
Det skulle skäras ut stekar, grytbitar, bogar, malas till färs (roligast tyckte jag) och jag vet inte allt men det var ett stort jobb jag tror få idag skulle ge sig in i.
För oss var det det naturligaste i världen. Att fylla frysen inför året och kul var det!
Nuförtiden är det väl lite på samma vis, men inte riktigt tror jag. Då var det lönsamt att jaga älg, det är det absolut inte nu. Det kostar mer än man får kött för om man säger så.

Förr veckan gjorde jag köttsoppa på älgkött. Jag skrev ner vad jag stoppade i för tydligen hade jag inte bloggat köttsoppa innan med recept, bara med en bild av nån anledning?
Håll till godo!
~

Köttsoppa

Min Älgköttsoppa med klimp, 6 pers

500 gram älgkött (kan bytas mot nöt)
4-5 morötter
1 liten kålrot
1 rotselleri
4-5 potatisar
15-20 cm purjolök
2 liter vatten + silad buljong från köttkoket
2 buljongtärningar, en kött en grönsaks
2 lagerblad
8-10 kryddpepparkorn
lite vitpeppar
hackad persilja
ev. lite salt

klimp:
5 dl vetemjöl
2 äggulor
ca 2 dl mjölk
salt

Skär köttet i bitar (eller behåll i hel bit och skär sedan) och koka långsamt i vatten så det täcker med några krossade enbär och salt tills det är genommört, ca 2 timmar. Skumma av.
Detta kan du göra en eller flera dagar innan du gör soppan om du vill.

Skala och skär rotsakerna i fina tärningar.
Skär purjon i breda strimlor.
Lägg i en panna med lite rapsolja och fräs en stund.
Lägg i vatten, sila buljongen från köttkoket och häll i och även alla kryddor utom salt och persilja.
Koka tills grönsakerna är lite mer än al dente, alltså med tuggmotstånd.
(tänk på att det ska koka 5 minuter till)
Under tiden det kokar gör du smeten till klimpen.
Lägg i köttet.
Skumma av om det behövs.
Gör klimp med hjälp av en sked.
Doppa skeden i den varma soppa en stund, ta sedan en ”klutt” smet och lägg ner i soppan.
Gör så tills smeten är slut.
Klimpen är klar när den flyter upp till ytan, efter ca 5 minuter.
Njut med bröd och ost och ett glas kall mjölk!
~

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons